Читај ми!

Препознај и номинуј своје хероје за 2024.

Већ четврту годину Европска унија у Србији организује конкурс "Они су хероји". Циљ је да јавности представи најинспиративније и најхрабрије појединце који несебично чине добра дела и тако пружају пример солидарности читавом друштву. Тамара Коштро из Делегације ЕУ у Србији наводи за РТС да херој може бити сваки пунолети грађанин Србије који се током прошле године истакао својим добрим делима према својим суграђанима или широј заједници.

Херој може бити свако – почев од нашег члана породице, солидарног пријатеља, пријатељице, комшинице, комшије, лекара, медицинске сестре, рођаке, учитеља, наставника, који се током прошле године истакао својим добрим делима према својим суграђанима или широј заједници.

Циљ конкурса је промоција прича о људима из свакодневног живота који нису медијски експонирани, за које нисмо чули, или смо недовољно чули, а својим делима су допринели заједници у којој живе.

"Никад није довољно добрих вести чути и у данашње време, просто имамо потребу да чујемо и да солидарност и хуманост и преданост постоје. И сви ови људи, бројни људи који су у претходна три циклуса, ево надамо се и у овом новом циклусу, то својим чињењем и доказују. Дакле, они јесу препознати, њихова локална средина, њихове комшије, пријатељи, фамилије то очигледно препознају, али је јако битно да им дамо ветар у леђа, да им дамо на промоцији и да сви заједно осветлимо те приче и поставимо их као примере друштва", наводи Коштро.

Ко и кога може да пријави на овај конкурс

На конкурс, хероја по свом мишљењу, могу да пријаве сви пунолетни грађани са пребивалиштем на територији Србије, наводи за РТС Тамара Коштро из Делегације ЕУ у Србији. Указује и да хероји које учесници пријављују такође морају бити пунолетне особе које живе у Србији. Грађани на конкурс не могу за хероје пријавити јавне личности.

"То може бити неко ко је према нама учинио неко добро или смо можда сведок нечијег доброг дела. Члан породице, пријатељ, неко од других суграђана, школске колеге, лекари...", објашњава Коштро.

Како и где номиновати свог хероја

Пријава се, каже, врши на сајту onisuheroji.rs тако што се на насловној страни попуни формулар у коме предлагач детаљно описује зашто баш тог неког предлаже за хероја, које дело га квалификује за то. 

"Пријава је врло једноставна, не изискује много времена. Предлагачи, оставе своје податке, оставе  податке хероја или хероине које предлажу и кратак опис. Скренула бих пажњу, да обрате довољно пажње кад описују своје хероје, зато што ће на основу тога  они сутра и добијати гласове. Дакле, да ипак опишу зашто њега или њу номинују, шта је то, који су разлози, на који начин су инспирисали некога око себе", наводи Коштро.

За хероја неког може да квалификује волонтерски, хуманитарни рад, помоћ заједници, деци, старијима особама са различитим обољењима...

"У претходна три конкурса смо сведоци управо тога да су дела некад на изглед мала, заправо много значајна и много велика. То је најчешће волонтерски рад, хуманитарни рад, помоћ заједници, деци, старијима особама са различитим обољењима, животињама, животној средини. Ту су и здравствени радници", објашњава гошћа Дневника.

Конкурс отворен до 3. маја у подне

Указује да пријава на конкус траје  до 3. маја, до 12. часова.

"До 3. маја у подне стижу номинације, после тога током маја почиње гласање, то је један такође важан сегмент овог конкурса. Проглашење се очекује почетком јуна. Највећи удео у томе чине свакако гласови које ће публика и посетиоци сајта давати током маја, а ту је и жири којег чине председници делегације ЕУ, наших земаља, чланица и партнери из Београдске отворене школе који спроводе овај конкурс", наводи Коштро.

среда, 01. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво