Читај ми!

Расписан јавни позив за мере енергетске ефикасности у домаћинствима, на лето позиви за грађане

Министарство рударства и енергетике расписало је јавни позив за јединице локалне самоуправе и градске општине за учешће у пројекту "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији", који ће бити отворен до 29. априла. Грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хндановић позвала је локалне заједнице да и ове године заједно са Министарством издвоје средства за субвенционисање мера енергетске ефикасности у домаћинствима, саопштено је из Министарства.

"Обезбедили смо довољно средстава док је интересовање грађана за субвенције веома велико”, рекла је министарка и додала да је јавни позив за јединице локалне самоуправе отворен до 29. априла и да Министарство очекује да ће градови и општине који потпишу уговоре, најкасније током лета расписати јавне позиве за привредне субјекте, као и позиве за грађане.

Ђедовић Хандановић је подсетила да грађани могу да остваре субвенције у износу до 65 одсто вредности инвестиција за замену столарије, изолације, фасаде, кровова, неефикасних котлова и постављање соларних панела и колектора.

"Прошле године смо определили 1,79 милијарди динара бесповратних средстава за санацију скоро 10.000 домаћинстава у 131 локалној самоуправи у Србији, чиме су постигнуте уштеде енергије једнаке годишњој производњи градске топлане у Нишу, односно смањењу емисије угљен-диоксида коју производи око 28.000 аутомобила. Овај пројекат трајаће до краја 2027. године до када ћемо укупно санирати око 50.000 домаћинстава широм земље”, рекла је министарка.

Она је указала да је новитет да се од ове године издвајају значајне субвенције за социјално угрожена домаћинства.

"У том случају Министарство и локалне самоуправе субвенционишу 90 одсто вредности енергетске санације. Тиме пружамо подршку социјално угроженим грађанима да смање потрошњу енергије, уштеде новац и повећају комфор становања. Ово је само један од показатеља бриге за најугруженије грађане који и даље могу да се пријављују у локалним самоуправама за стицање статуса енергетски угрожених купаца и остваре право на умањење рачуна за гас, електричну енергију или грејање до 50 одсто”, рекла је министарка.

Додала је да су позивом предвиђени још повољнији услови за економски девастиране подручја, као и општине са високим нивоом загађености ваздуха, где је предвиђено учешће Министарства и до 70 одсто.

"Морамо да радимо више на унапређењу енергетске ефикасности јер је она део енергетске и зелене транзиције. У Србији се троши три и по пута више енергије у односу на европски просек, због чега је важно да наставимо да подржавамо домаћинства да примене мере енергетске ефикасности чиме могу да остваре уштеде у потрошњи енергије између 25 и 30 одсто”, рекла је министарка.

понедељак, 29. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво