Читај ми!

У пројекте Националне службе за запошљавње биће укључено најмање 23.000 људи, ко може да конкурише

Национална служба за запошљавање расписала је јавне позиве кроз које ће директно подржати послодавце и незапослене. У ове пројекте биће укључено 23.000 људи. Ко ће све моћи да конкурише, чему могу да се надају незапослени, а шта се очекује од послодаваца?

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић рекао је да су пре недељу дана расписали 12 јавних позива који су актуелни и у овом тренутку. Претходна два месеца расписали су и јавне позиве који се односе на пилот програм гаранције за младе или програм за дугорочно незапослена лица.

"За разлику од ових програма које смо расписали пре недељу дана, који се односе на територију целе републике, ови програм и гаранција за младе и за дугорочно незапослена лица који се финансирају из програма ИПА, они су доступни у тачно одређеним локалним самоуправама", рекао је Мартиновић.

Програм гаранција за младе је доступан у нашим филијалама Крушевац, Ниш и Сремска Митровица, а програм за дугорочно незапослена лица у општинама Прокупље, Јагодина, Пожаревац и Панчево.

Указује да су сви програми намењени за запошљавање теже запошљивих категорија, који су тачно одређени, и намењени су послодавцима углавном из приватног сектора.

"Ако говоримо о теже запошљивим категоријама, увек су ту приоритет млади, поготово они који су у домском смештају, у хранитељским породицама, који су под старатељством. Наравно и особе са инвалидитетом, Роми, лица старија од 50 година, они који су без завршене средње школе или који су завршили функционално-основно образовање, категорије лица која су претрпела неко породично насиље. То су неке категорије, они су набројани, за сваки, да кажем, наш програм је дефинисано које категорије се приоритетно укључују", рекао је Мартиновић.

Локалне самоуправе могу да конкуришу до краја априла

Мартиновић истиче да локалне самоуправе имају времена до краја априла да се укључе у суфинансирање локалних акционих планова или да сами издвоје средства за неке њихове програме који би се спровели уз подршку Националне службе за запошљавање.

"Национална служба учествује са најмање једном половином у тим њиховим, да кажем, локалним акционим плановима и имамо заиста добру сарадњу са преко сто локалних самоуправа сваке године за финансирање таквих програма", указао је Мартиновић.

За то време, Национална служба за запошљавање  са послодавцима спроводи инфосесије на којима им се предочавају сви услови јавних позива.

"Предочавамо им које бенефите, које субвенције могу да користе, колики су износи, која лица треба да запосле и да укључе у различите програме или обука образовања или запошљавања. Свакако ми послодавцима нудимо и неке друге услуге које нису финансијског карактера, као што су програми сајмова за запошљавање, било на виртуелни начин било директним сусретима, имамо заиста различите програме и треба да се информишу у нашим филијалама о свему тому", навео је Мартиновић.

За пројекте се може конкурисати директно у свим филијалама Националне службе за запошљавање, али и електронским путем

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво