Читај ми!

Џепароши "оперишу“ у превозу, фризерским салонима и код трафика – како да сачувамо новчанике

На друштвеним мрежама све чешће грађани једни друге упозоравају на џепароше у појединим деловима града. Тренутно су актуелни снимци џепароша на Калемегдану и Душановцу.

Као упозорење, на друштвеним мрежама појавио се снимак две жене за које грађани кажу да џепаре на Калемегдану. Мајстори свог заната. Тако џепароше описују суграђани са којима је екипа Београдског програма разговарала.

Некад су се највише крали новчаници. Сада телефони, документа, у ствари све што прво изваде из торбе или џепа.

Гужве у градском превозу, тржним центрима, продавницама, на станицама, идеална су прилика за џепароше. Отприлике, петина укупног броја крађа у Београду су џепарења. Полицијски службеници углавном знају џепароше, који су најчешће вишеструки повратници.

У марту је на подручју Београда пријављена је 151 џепна крађа, што је осам одсто мање него у истом периоду прошле године, када су пријављене 164, подаци су МУП-а.

Најчешће се то дешавало на Аутокоманди, у Кнез Михаиловој, Сремској, на Калемегдану. И на Тошином бунару, где пролази неколико линија јавног градског превоза и где се налази неколико трафика и пекара, слична ситуација.

"Дешавало се да муштерији приђе неко стран и покуша да отме торбицу, не баш конкретно дело џепарења под нашим камерама, али смо имали крађа са киоска. Нажалост, то се дешава на недељном нивоу", каже Исидора Ковачић, власница трафике на Тошином бунару. 

Видео-надзор помаже, а чак су се неколико пута и грађани враћали до трафике да траже снимак како би пронашли лопова.

"Враћали смо камере, скидали видео-снимке, обавештавали смо полицију, међутим, они углавном кажу да не могу ништа, а све што ми можемо је да окачимо видео-снимак и да тако покушамо да пронађемо лице. У највећем броју случајева се то и деси дођемо до идентитета лица", каже Ковачићева.

Џепароши раде по групама и тачно се зна ко је на којој територији. По правилу, на туђу се не залази. Бирају жртве, прате их и чекају идеалну прилику за крађу, па грађани и не осете када су покрадени.

Џепароши су спретни и могу да отворе торбу док прелазите улицу или чекате аутобус.

Уз помоћ видео-надзора на готово сваком објекту, полиција их брзо ухвати, али проблем је то што џепароши обично добију само новчану казну, иако за кривично дело џепна крађа закон предвиђа и до три године затвора.

четвртак, 13. јун 2024.
17° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије