Читај ми!

Код стадиона "Рада" дим се вије - шта се црни на Вождовцу

Температуре летње, а слике зимске. И даље из ложионице код Спортског центра на Бањици густ црни дим куља у небо. На Бањици ложе, и то мазут. Црни дим опет се вије из димњака код стадиона "Рада".

Целе зиме дим из димњака у Црнотравској улици мучио је становнике Бањце.

Иако се димњак налази тик уз стадион ФК "Рад" реч је заправо о котларници из које се греје Спортски центар Вождовац. Тада су нам одговорили да су пред почетак грејне сезоне припремили инсталације, али да је мазут лошег квалитета. 

Старе залихе мазута?

"Мазут је гориво које се избацује из употребе односно више се не производи у нашим рафинеријама, тако да су вероватно то старе залихе које треба потрошити. Тачно је да мазутно гориво такво како јесте емитује (компоненте које не могу бити у сагласностима са граничним вредностима емисије) пре свега сумпорне и азотне оксиде а уколико је горионик лоше регулисан онда вероватно и чврсте честице", каже проф. др Дејан Радић са Машинског факултета.

У данашњем одговору СЦ Вождовац каже се да се из ове котларнице греје базен. Због повољних временских услова, кажу да ће котларница бити угашена крајем овог месеца. Свако постројење које загађује животну средину, у обавези је да два пута годишње мери ниво загађења.

Уколико инспекција наложи, неопходна су и ванредна мерења. Тако је, кажу у СЦ Вождовац, 18. марта обављен инспекцијски надзор, и наложено је да се измере издувни гасови. Нису их још мерили, јер је то најбоље урадити када су ниске температуре. У противном се неће добити реални резултати.

Котларница ће трајно бити угашена

"Организације које врше мерења мора да акредитује национално акредитационо тело и треба да их овласти Министарство заштите животне средине за мерење емисије и они практично гарантују да поседују те кадрове и опрему која је потребна за дата мерења", каже проф. Радић. 

У СЦ "Вождовац" кажу да би до почетка следеће грејне сезоне требало да се прикључе на гас, чиме би се стекли услови за трајно гашење котларнице на мазут.

Пошто мерења морају да се обаве по хладном времену, изгледа да их неће ни бити, а надамо се ни оваквих слика.

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво