Читај ми!

На листу РФЗО за лечење ХИВ-а стављено још пет лекова

Прама подацима Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“ у Србији са ХИВ-ом живи око 3.800 људи. За оболеле стижу добре вести, на новој листи Републичког фонда здравственог осигурања је пет нових лекова.

У Србији је у 2023. години ХИВ потврђен код 177 особа. Највише међу мушкарцима и у узрасту од 20 до 49 година, подаци су Института за јавно здравље. Са новим лековима направљен је искорак у њиховом лечењу.

"Стављено је пет потпуно нивих лекова, углавно фиксних комбинација, комбинација неколико компоненти са различутим механизмом деловања, што је јако битно за оболеле од ХИВ-а. Са ових пет нових лекова на листи тренутно имамо чак 26 лекова за терапију ХИВ инфекције“, наглашава Драгана Јанковић Антић из Републичког фонда за здравствено осигурање.

"Смирује вирус, не прави вирус више штете. Они су здрави, прави следећих 100 година, што се каже, али су не инфективни за околину. Спречава се ширење даље епидемије и ти људи као здрави и прави доприносе друштву“, напомиње проф. др Јован Ранин, начелник Одељења за ХИВ и АИДС, Клинике за инфективне и тропске болести, УКЦС.

Многи од њих лече се на Клиници за инфективне и тропске болести Универзитетског Клиничког центра Србије, а њих 327 одговарало је на питања из истраживања – да ли имају придружене болести и које.

"Најчешћи су коморбидитети они који муче општу популацију: холестерол, крвни притисак. Али оно што је мало другачије, то је да особе са ХИВ-ом имају чешће менталне болести. Дакле, депресија, анксиозност, биполарни поремећај“, наводи Братислав Прокић, извршни директор Националног центра за сексуално и репродуктивно здравље.

Који год здравствени проблем да имају, половина анкетираних се обраћа свом инфектологу, јер су неки од њих, кажу, имали негативно искуство код других здравствених радника због своје дијагнозе.

петак, 17. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара