Читај ми!

Очишћено гробље у Неродимљу код Урошевца – прогнани Срби се након 25 година вратили коренима

Двадесет пет година од изгнанства, расељени Срби и парохијски свештеник очистили су гробље у Неродимљу код Урошевца. Планирају да се крај посеченог и спаљеног белог бора, кога је засадио цар Душан, и темеља Цркве Светог Архангела из 14. века, где су били сахрањени Краљ Милутин и последњи Немањић, царевић Урош, поново окупе 26. јула на летњи Аранђеловдан.

Од раних јутарњих сати до сумрака група од двадесетак Срба из Штрпца, Прилужја и Косовског Поморавља неуморно је радила на рашчишћавању црквене порте и гробља у Горњем Неродимљу. Када су шибље и коров уклоњени, намера о затирању српских трагова јасно је уочена.

"Ово је брука и срамота, ово ни варвари не раде, па нема пет споменика да су преживели и да су цели", каже Милан Јањић, расељени из Урошевца.

Трајко Влајковић парох је већ девет година у Урошевцу.

"Ја сам овде свештеник девет година и ово је први пут да сам могао да дођем до ових степеница да сазнам где је бор цара Душана, да дођем до звонаре, а ако Бог да ја се надам да ћемо врло брзо доћи и до саме цркве. Оно што је данас у плану јесте, ако Бог да, да очистимо гробље да се може доћи до сваког споменика и запалити свећа. Дакле, ови наши преци су чекали на то четврт века да неко од наших дође и запали свеће", каже Влајковић.

У средњем веку Неродимље било место доношења важних одлука

Због сумње да има заосталих мина одустало се од чишћења терена око Цркве Светог архангела Миахила која је након ратних дешавања срушена до темеља. У средњем веку Неродимље је било место доношења важних државних и црквених одлука.

Дворац Стефана Дечанског у коме је настала Дечанска Хрисовуља, нешто даље Горњи и Доњи Петрич са дворовима Цара Душана и сина му Уроша налазили су се овде. Тела Краља Милутна и цара Уроша пре него су пренета у манастире Бањска и Јазак ту су била похрањена.

"Овде се саборовало, било је много лепо. Није овде само једна црква, има још цркава доле и горе, има дворац цара Душана. Даће Бог да се прво обнове ови споменици. Погледајте, катастрофа, да се обнове цркве, па да се људи врате", каже Милан Јањић.

Посечен и спаљен бели бор који је засадио цар Душан

Екстремни Албанци посекли си и спалили бели бор који је по предању својом руком засадио цар Душан. Крај спаљеног стабла нема изданака, али су ту изданци прогнаних Срба из Горњег Неродимља.

"Оно што је јако занимљиво ко је дошао – да су то све млади момци који не памте да су овде живели. Знате, то су све млади момци који имају по 22, 23, 25 година", истиче свештеник Трајко Влајковић.

Марко Тодоровић из Горњег Кусца поручио је својим вршњацима да не да одлазе, да остану на својим огњиштима.

"Треба да се боримо да останемо на својим огњиштима и да се боримо за нашу будућност, јер ако одемо одавде – шта смо ми? Ми нисмо људи више, као човек без своје колевке шта је? Није ништа", истиче Марко.

недеља, 19. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара