Читај ми!

Честитке поводом Светског дана Рома, како до бољих услова живота

Потпредседница Владе, министарка културе и председница Координационог тела за родну равноправност Маја Гојковић честитала је свим грађанима ромске националности Светски дан Рома, који се обележава 8. априла. Толеранција и подршка, пре свега локалне заједнице а затим и целог друштва, представљају главни услов за афирмацију, интеграцију и побољшање положаја Рома у Републици Србији, каже Заштитник грађана Зоран Пашалић

Гојковићева је упутила честитке свим Ромкињама и Ромима у нашој земљи поводом Светског дана Рома.

"Празник који промовише ромски језик, културу и традицију, уједно подсећа да је ромско наслеђе важан део нашег културног идентитета. Припадници ромске националности одувек су давали аутентичан допринос развоју културе и читавог друштва", навела је Гојковићева.

Према њеним речима, зато је веома важно да се и данас, као и сваког другог дана трудимо како бисмо заједно искоренили све предрасуде и сузбили сваки вид дискриминације припадника ромске заједнице у Републици Србији.

"Држава ће наставити посвећено да ради на стварању услова за што већу интеграцију Рома у здравствени, образовни и културни живот и њихову потпуну равноправност у свим друштвеним областима. Посебну пажњу посветићемо оснаживању ромских девојчица и жена у циљу обезбеђивања једнаких могућности за њихово усавршавање и запошљавање", каже министарка.

"Унапређењем правног оквира и оснивањем Националне коалиције за окончање дечијих бракова већ смо остварили велики помак ка том циљу, али наш посао није завршен све док сваки припадник ромске заједнице не буде равноправни припадник друштва. Честитам још једном Светски дан Рома, уз жељу да заједно наставимо да градимо друштво без подела", наводи се у честитки.

Пашалић: Ромима олакшати свакодневни живот

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је да толеранција и подршка, пре свега локалне заједнице а затим и целог друштва, представљају главни услов за афирмацију, интеграцију и побољшање положаја Рома у Републици Србији.

"Већ 50 година у свету се обележава 8. април и указује на потребу побољшања положаја Рома. Такође, већ 50 година највећи проблеми Рома широм планете су исти - сиромаштво и дискриминација. Свакодневни живот Рома није битно измењен у ових пола века, посебно по питању интеграције и интеракције са другим друштвеним групама", навео је Пашалић поводом Светског дана Рома.

У саопштењу Заштитника грађана наводи се да је Пашалић истакао да је подршка локалне заједнице, али и целог друштва основа за бољу интеграцију и побољшање положаја ромске националне мањине како би се за почетак умањили а касније и отклонили бројни ризици са којима се свакодневно сусрећу - незапосленост, сиромаштво, живот у неформалним насељима, висок ризик од насиља у породици и партнерским односима.

"За решавање ових проблема и побољшање друштвене интеграције неопходна је целовита друштвена подршка", рекао је Пашалић.

Додао је да је у Србији начињен велики напредак по питању остваривања права Рома али да и даље постоји низ проблема.

"Држава је предузела низ мера у области образовања, здравства и добијања личних докумената, али свакодневни живот Рома није у великој мери побољшан. Школовање треба да им буде приступачније као и редовна здравствена заштита, а лакше запошљавање и подстицаји за самозапошљавање основ за смањење сиромаштва", навео је Пашалић.

уторак, 21. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара