Читај ми!

Недеља аутизма – деца без граница показала колико могу да постигну

Под слоганом "Звезда плава, Звезда права", низом манифестација обележена је Недеља аутизма, под покровитељством Министарства здравља и у организацији Клинике за неурологију и психијатрију за децу и омладину и Удружења родитеља деце с аутизмом "Деца без граница”. Циљ кампање је да скрене пажњу јавности на проблем са којима се суочавају особе са аутизмом и њихове породице, и омогући подршка да остваре свој пун потенцијал. Колико могу да постигну показали су вечерашњим концертом у Народном позоришту.

Аутизам је неуроразвојни поремећај који се јавља у раном детињству, узрок је непознат, дијагноза доживотна. Учесталост поремећаја из спектра аутизма је већи него раније и у сталном је порасту.

Јелена Ђорђевић, директор Клинике неурологију и психијатрију за децу и омладину у Београду каже да као људи треба да се дубоко замислимо не какав свет остављамо деци, већ какав свет смо створили за њих.

"Позивам све вас присутне и шаљем апел широј друштвеној заједници да сви ураде колико могу да помогнемо у креирању њиховог бољег живота и већој инклузији у друштву", поручује Јелена Ђорђевић.

Министарка здравља Даница Грујичић је рекла да је при крају зграда која се прави у Сурчину, у којој ће бити дневни боравак за децу са аутизмом.

"Оно што у перспективи морамо да урадимо, то је добра едукованост свих педијатара и лекара опште праксе, како да приступе људима са аутизмом, јер ја се надам да ће уз некакве новине у терапији, нове третмане, ти људи живети што више, а да ћемо ми сваке године све више и више видети колико и како они могу", рекла је министарка.

Александра Рабреновић, председница удружења "Деца без граница" поручила је родитељима да нису сами, да се детету може помоћи кроз одговарајућу медицинску и дефектолошку подршку.

“Желим да заједно истрајемо у овој нашој борби, у овој нашој трци, у овом нашем маратону, због тога кад смо заједно некако је све ипак лакше и лепше“, истакла је Рабреновић.

Особе са аутизмом суочавају се са бројним изазовима, као што су тешкоће у комуникацији, претерана осетљивост, али уз стручан рад и подршку, могу да покажу и многе таленте које имају.

Имају и своју химну, песму "Деца без граница" коју су за њих компонавеле "Неверне бебе".

уторак, 30. април 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво