Читај ми!

Почело прикупљање потписа подршке Резолуцији о геноциду над српским народом у НДХ

Скупом испред Цркве Светог Марка и уз слоган "Време је", званично је започело прикупљање потписа подршке Резолуцији о геноциду над српским народом у Независној Држави Хрватској.

Реч је о заједничкој иницијативи више удружења из Србије и дијсапоре које је окупио Покрет Срба Крајишника. Организатори се надају да ће се Резолуција ускоро наћи пред посланицима Скупштине Србије.

За грађане који су ставили потпис на петицију нема дилеме. Као што и сам слоган акције каже, уверени су да је крајње време за Резолуцију.

"Тамо ми је деда убијен. Немамо шта да разговарамо. Једном правда да изађе на видело, ако је могуће“, каже један од потписника петиције.

Потписници сматрају да ће на овај начин бити одржано сећање на људе који су страдали у НДХ.

"Спремају се разне резолуције па и она о наводном геноциду почињеном у Сререници, а наше милионске жртве нико не помиње и не памти, осим нас који потичемо из тих крајева и дела српског народа који живи у Србији", напомиње један од учесника скупа.

Председник Покрета Срба Крајишника Миле Боснић каже да циљ Резолуције о геноциду почињеном над Србима у НДХ није позивање на мржњу, освету и сукобе већ жеља да се страдање назове правим именом и ода пошта жртвама

"Да би геноцид почињен над Србима у НДХ био препознатљив морамо му дати име. Ми смо мишљења да би тај назив требало да буде Затирање и Покољ. Важно је да одредимо и један датум који би се обележавао као дан сећања на жртве, а онда и да се направи озбиљан музеј геноцида који би се бавио тим проблемима. Потребно је и да се законски санкционише негирање геноцида и да се у школским програмима, али и у медијима говори о тим темама", истиче Боснић.

Председник удружења Јадовно 1941 из Бањалуке Душан Басташић сматра да се недопустиво дуго чека на усвајање Резолуције и подсећа да је и Република Српска то учинила тек пре девет година.

"Скупштина Републике Српске је 2015.године усвојила Декларацију о геноциду почињеном над српским народом у НДХ. Много смо окаснили, али молим се и дубоко верујем да ћемо ту неправду исправити. Ово што се Србија до сада није по том питању одредила, боли. Зато се надам да ће ова иницијатива успети", наглашава Басташић.

Како истичу организатори, скуп испред Цркве Светог Марка тек је почетак акције која ће ће се спроводити широм Србије и дијаспоре. Петиција може да се потпише и на интернету, а 10.000 потписа омогућиће да се овај документ нађе у скупштинској процедури.

петак, 17. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара