Читај ми!

Ђацима ограничена употреба мобилних телефона у Прибоју и Пожеги – каква су искуства

Ограничена је употреба мобилних телефона у школи. На основу Закона о основама система образовања и васпитања, Завод за вредновање образовања и васпитања наложио је ученицима ограничену употребу мобилних телефона. Први април је био рок за спровођење те одлуке. Иако је многе школе још нису спровеле, у општини Прибој примењује се у свим школама.

Рок је био први април, али је Основној школи "Никола Тесла" од почетка другог полугодишта ученицима забрањена употреба мобилних телефона, чак и на одморима. Али таква одлука им није пала тешко.

"Много је мирније него раније и деца се више играју, више пратимо наставу, лепше се дружимо, јер нема шта да нам одвлачи пажњу", каже ученица Теодора Прчетић.

Милица Станић истиче да су се ђаци у међувремену навикли на забрану и да се много се више друже него пре. У ходницима је, пре овога, доста деце било на телефонима, сада причају међусобно", додаје Станићева.

Основци у Прибојској бањи телефон не користе ни за време доручка, али ни на одморима између часова.

Председник Актива директора школа у Прибоју Никола Тошић наглашава да се ни родитељи нису противили увођењу забране употребе телефона, већ су и потписали изјаве да су сагласни са применом тог Правилника.

Ипак, било је родитеља средњошколаца који су били у недоумици на који начин ће имати контакт са децом. За сада телефоне држе искључене и у торби.

Звонко Пријовић директор Машинско-електротехничке школе у Прибоју објашњава да ће сваки кабинет имати сталак, где ће ученици остављати своје мобилне телефоне и одатле их узимати на крају часа.

"Мобилни телефони ће бити искључени, с тим уколико заиста неко има потребу да се јави неодложно уколико се ради о неком проблему. Тај ученик може да пита, тражи дозволу од професора да изађе, да телефонира, тако да то није никакав проблем", наводи Пријовић.

Директорка Основне школе "Емилија Остојић" у Пожеги, која је за сада једина у тој општини почела са применом новог правилника сматра да су проблем многе апликације, које деца користе.

"Нажалост, у последње време имамо ситуације где родитељ каже: 'Али неће да ми да шифру од телефона. Не могу да видим за шта га користи. Не могу да видим апликације које је скинуо'. То је заиста поражавајуће данас. Јер, ипак треба да се зна ко је родитељ, а ко је дете", наводи Јелена Цицовић, директорка ОШ "Емилија Остојић".

У Пожеги, као и у већини школа у Србији нови правилник биће примењен од септембра, док га усвоје савети родитеља и ученички парламенти. Злоупотребе, поготово на друштвеним мрежама, као и трагични догађаји опомињу да и родитељи бољом контролом употребе мобилних телефона могу утицати да предупреде последице најчешће непромишљених потеза деце.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво