Читај ми!

"Рио Тинто" и борба за животну средину – може ли рудник бити безбедан

Активисти Удружења "Не дамо Јадар" и грађани Лознице поново су протестовали испред Градске управе против експлоатације литијума на подручју Горњег Јадра. У Влади понављају - од јануара 2022. године, када је обустављен пројекат ништа се није променило. Међутим, "Рио Тинто" је већ дуже време у кампањи којом, како кажу, желе јавности да предоче чињенице о могућем одрживом ископавању литијума.

Владина тачка на пројект "Јадар" није удаљила "Рио Тинто" од Србије. И даље су ту.

Откупили су за потребе рудника земљиште у околини Лознице. А месецима презентацијама покушавају да увере грађане да рудник може бити безбедан за животну средину.

То потврђују и стручњаци који су учествовали у изради студија. Еколошки активисти и грађани Лознице не верују и протестују.

"Све студије које су урађене, све анализе, ваздуха, воде, отпада - показују да су ти ризици, односно утицаји у оном домену као код било ког другог индустријског постројења. Они подаци које видите код већине противника су потпуно бесмислени. Говоре о подацима који су 50 пута веће потрошње воде или већа испуштања, значи нека загађења која не постоје нигде, ни на једном пројектном документу се нису појавила", указује Александар М. Јововић, професор Машинског факултета у Београду.

За кога и зашто је "Јадар" еколошки небезбедан

У групи стручњака који сматрају да је пројекат еколошки небезбедан су и надлежни одбори Српске академије наука и уметности. Штету коју би направила евентуална експлоатација у Јадру, Влади су кажу, предочили још пре три године.

"Рудник у Јадру ће неминовно довести, уколико се отвори, до девастације велике површине земље. Уништиће, то је мишљење стручњака да се разумемо, воде у околини и алувиона и отпадне воде које ће бити генерисане, неће бити довољно пречишћене. Поготову су у питању депоније. Тај пројекат никада није похваљен на основу чињеница већ на основу тога да се то отвори", сматра академик Богдан Шолаја

У Влади тврде - од стављања тачке на пројекат ништа се није променило, нити је компанији нешто обећано. Али дијалог је кажу неопходан како би се сагледале све чињенице, и користи и потенцијални изазови.

Шта све предвиђа пројекат "Јадар"

"Компанија конкретно о којој причате није овде од пре три године, овде је последњих 20 година. Тако да у том смислу морамо да размишљамо и о прошлости и о будућности, не само за овај пројект већ за било који други да ми морамо да доносимо одговорне одлуке. Данас, верујте, ништа не можете да произведете у било којој развијеној држави што није у складу са начелима и екологије и социјалне заштите", истиче Дубравка Ђедовић Хандановић, министарка рударства и енергетике.

Пројекат "Јадар" предвиђа градњу рудника подземне експлоатације са фабриком за прераду. Процењена вредност инвестиције је већа од две и по милијарде евра, а како је најавио "Рио Тинто" запослили би 1.300 људи.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво