Читај ми!

Старији водник Моровић добитница Златне плакете за Најплеменитији подвиг године

Златна плакета за најплеменитији појединачни подвиг године додељена је данас припадници Одреда војне полиције специјалне намене "Кобре", старијем воднику прве класе Тамари Моровић, која је донирала део јетре колеги Душану Кусковском, оболелом од аутоимуне болести примарног склерозирајућег холонгитиса, саопштило је Министарство одбране.

Свечаност уручења плакета за "Најплеменитији подвиг године", које "Вечерње новости" већ 61 годину заредом додељују најплеменитијим појединцима и организацијама који су својом храброшћу, добротом, одважношћу и несебичношћу задужили читаво друштво, одржана је данас у Скупштини града Београда. Свечаности је присуствовао министар одбране Милош Вучевић.

У образложењу жирија, којим је председавао академик Матија Бећковић, наводи се да "иако самохрана мајка, ова одважна жена са храбрим срцем војника није оклевала ни трен у жељи да спасе живот колеги".

Како је истакла Моровић, награда јој значи због њене породице, свих пријатеља који су је подржавали, али и због породице преминулог колеге, те додаје да би волела да ово признање подстакне друге да донирају органе и буду хуманији.

Према њеним речима, није тешко бити племенит и хуман, јер тада човек стиче нове пријатеље и нову породицу. "Потпишите и донирајте, ваш орган ће да дише и живи кроз неког другог. Нисам размишљала ни једног тренутка, јер сам желела да га спасим да се врати својој породици. Судбина је хтела другачије, али ја сада имам његову ћерку, жену, мајку и оне су моја породица", нагласила је Моровић.

Вучевић је честитао добитници и истакао да је задивљен свим овим људима за које већина нас није знала, а чије су приче, како је навео, нестварне, готово филмске и библијске.

"Велико хвала у име свих грађана Србије и целог нашег рода, где год да живимо. Стварно су задивљујуће приче и не би било фер да било кога рангирамо и једино што не завидим јесте жирију, који је морао да неку врсту хијерархије постави у погледу награђених", истакао је Вучевић.

Он је посебно указао на значај ове акције коју "Вечерње новости" негују 61 годину, наводи се у саопштењу Министарства одбране.

"Честитам што чувате оно што нас је увек красило - племенитост, солидарност, саборност и да нисмо неке јединке саме за себе. Задивљен сам јунаштвом и племенитошћу свих ових људи, од најмлађег до најстаријег. То су дивни људи и доказ су да има много добрих људи, а да ми, нажалост, често причамо много више о онима који то не заслужују", нагласио је Вучевић.

Према његовим речима, о овим племенитим људима треба више да се прича и пише додајући да су управо они мотив, снага и пример чојства и јунаштва.

"Хвала им на томе и нек се памте њихова дела и јунаштво", поручио је Вучевић.

Обраћајући се присутнима, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости" Милорад Вучелић, који је уручио плакету старијем воднику Моровић, истакао је да је ретка и јединствена прилика да се данас странице, у мору тужних и забрињавајућих вести, исписују причом о херојима живота

"Овај дан је крупним словима уписан у српском календару, јер данас смо центар света, данас смо и моћ и надмоћ. Неисцрпно и неуморно трагајући за добром причом и ове године 'Вечерње новости' су бележиле племените подвиге скромних, а великих људи, хероја из нашег комшилука. Поносни смо што је наша идеја о уздизању племенитости опстала у овим чудним и савременим вредностима", истакао је Вучелић.

Академик Бећковић подсетио је да је прошла 61 година од када "Вечерње новости" у васкршње дане изводе пред очи јавности незнане јунаке, који су нас наградили својим племенитим подвизима те додао да је свака плакета за племенитост златна.

"Они који су пре 61 годину покренули ову акцију нису ни слутили да ће човечност бити све ређа, а времена све нечовечнија и варварскија. У постмодерно време поставља се питање чему човек, из употребе нестају речи хвала, извини и опрости. Сваки племенити човек спасава свет и постаје херој нашега доба", нагласио је академик Бећковић.

Плакета за најплементији колективни подвиг ватрогасцима-спасиоцима

Златну плакету за најплеменитији колективни подвиг добили су ватрогасци-спасиоци Министарства унутрашњих послова Србије, који су учествовали у трагању за преживелима, али и телима настрадалих, после разорног земљотреса који је у фебруару прошле године погодио исток Турске.

Златна плакета за најплеменитији дечји подвиг припала је браћи Стефану и Милошу Стојановићу из Готовуше код Штрпца, који су, враћајући се из бадњака, рањени када је на њих пуцао припадник тзв. Косовске безбедносне службе.

Ученици издвојеног одељења Основне школе "Миле Дубљевић" из Лајковца у Боговађи, који су са наставником математике Иваном Живановићем саградили кућу за петоро малишана Митровића у ромском насељу Палеж, у оближњем селу Пепељевцу, добитници су Златне плакете за најплеменитији колективни дечји подвиг.

Златна плакета за најплеменитији подвиг која се додељује постхумно припала је дечаку Милану Стевановићу из Велике Моштанице. Он је страдао 6. јуна 2023. покушавајући да спасе свог друга Стефана Чоловића који се давио на Ади Циганлији, али нераздвојни пријатељи, на жалост, заједно су отишли у смрт, наводи се у саопштењу.

Сребрном плакетом награђени су и братство манастира Осовица у Републици Српској, које је обновило запустелу светињу из 13. века, затим Перица Батрићевић и његови синови Петар и Александар из Улциња, који деценијама несебично спасавају дављенике на ушћу Бојане у Јадранско море, Мумин Јакупи из Параћина, који је више од 1.000 евра намењених њему дао за операцију дечака Александра Петровића.

Истим признањем награђени су Здравка Рутић и Љубинко Млађеновић који су на главној аутобуској станици у Београду спасли бебу коју је мајка услед изненадног порођаја родила у јавном тоалету станице.

Сребрна плакета додељена је и Драгици Гашић, која се пре две и по године вратила и једини је Србин повратник у Ђаковици, Врањанцу Марку Николићу, који је трчао 1.420 километара кроз пустињу Марока да помогне лечење тешко болесног петогодишњег Максима Миленковића и Српском културно-информативном центру СПОНА из Скопља, који већ 18 година учвршћује везе наших сународника у Северној Македонији са матицом. Истим одличјем награђени су и Јован Митровић из Малог Орашја који је трчао од свог села до манастира Тумане, како би прикупио донације за опоравак тешко рањених у свом селу и Дубони 4. маја прошле године, као и конобари из Ниша Марјан Васић и Владимир Стојковић, који од бакшиша одвајају за болесну децу и Жељко Станисављев, који вишак хране из своје пекаре на крају дана подели сиромашнима у Кикинди.

Данашњој свечаности присуствовали су министри у Влади Србије, припадници Министарства одбране и Војске Србије, представници Града Београда, породице и пријатељи награђених и бројни гости, наводи се у саопштењу.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво