Читај ми!

Анализе видеа и фотографија – како се утврђује идентитет особа са снимка

Снимак на друштвеним мрежама које је направио један наш држављанин у Бечу петог дана од нестанка двогодишње девојчице из Бора - усмерио је истрагу у још једном правцу. Стручњаци објашњавају за РТС како може да се утврди прави идентитет неке особе на основу снимка или фотографије, на шта се обраћа пажња и да ли је прсте умешала и - вештачка интелигенција.

Снимак из Беча који се појавио у јавности и који се доводи у везу са несталом девојчицом из Бањског поља код Бора може да се анализира, али нам не открива много, каже судски вештак. Из угла професионалаца, чак и да неко веома личи на особу са фотографије или снимка, то није увек чврст доказ.

Судски вештак Никола Драговић каже да снимак из Беча лаицима говори све, а професионалцима ништа. "На лицу се виде две црне тачке, то су очи, види се облик главе и коса, а то је доста мало за препознавање лица. Не видимо неке контуре које би можда одредиле облик лица", наглашава Драговић.

Прво се проверава аутентичност. Оно што је за нас тачкица или обична боја на екрану, за стручњаке може да буде доказ који решава случај.

Фотограф Звездан Манчић указује на то да су сенке на фотографији веома важне јер нам оне могу показати да ли је фотографија аутентична. Ако приметимо да сенке на том раду не проистичу из истог извора светла, можемо утврдити неку разлику, додаје Манчић.

Сваки угао на фотографији мора да се прегледа. Чак и делови на слици који се чине небитним, могу да буду пресудни. Зато анализе трају данима, па и месецима.

"Упоређујемо црте, тачке, предмете, не говоримо сад о односу лица и носа, уста, положај очију, него упоређујемо тачке са једне слике са тачкама са друге слике", истиче Никола Драговић.

У чему још греши вештачка интелигенција

Могуће је и да вештачка интелигенција измени фотографију или направи потпуно нову. Међутим, стручњаци кажу да је и даље могуће јасно разликовати праву од фотографије коју је створила вештачка интелигенција. Такве слике су чистије и имају детаље који нису реални, али могу да отежају анализу.

"Морамо да обратимо пажњу на карактеристике лица, очију, носа, уста, као и њихово међусобно растојање. Такође, треба да увећамо слику како бисмо видели да ли постоје неки прелази, тамо где вештачка интелигенција још увек греши а то је положај руку или прстију", каже Звездан Манчић.

Стручњаци упозоравају да ће у будућности бити много теже разликовати обрађене од правих фотографија, па се због тога многи залажу за доношење закона који ће ту област уредити. Иначе, фотографије и снимци могу да се користе као докази у судским поступцима, али често сами нису довољни да би неко био осуђен.

уторак, 16. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару