Читај ми!

Стан на дан – зашто је јефтиније пријавити некретнину и плаћати порез за издавање

У граду у коме се све више туриста одлучује да, уместо собе у хотелу, изнајми стан на дан, много је Београђана који на овај начин издају своје некретнине. Држава је због тога одлучила да појача контролу ове делатности. Упућени упозоравају непријављене станодавце на непредвиђене догађаје и да са онима који изнајме смештај ризикују много веће проблеме.

У Србији има више од 22 и по хиљаде регистрованих станова који се издају на дан и воде се као угоститељски објекти. И нерегистрованих је много, али се тачан број не зна. Ипак, има и оних који имају забрану за издавање. Сто педесет људи је кажњено и забрањено им је да се баве овим послом.

Дуња Ђенић из Министарства туризма и омладине напомиње да станови морају бити регистровани у предвиђеном регистру – за правна лица то је Агенција за привредне регистре а за физичка централни информативни систем.

Морају поднети захтев за категоризацију ако говоримо о објектима који подлежу томе. Тај захтев се подноси, дигитално онлајн, путем централног информационог система и у зависности да ли је наведени објекат категорисала локална самоуправа или је надлежно министарство обавило категоризацију, објашњава Ђенићева.

Сваки објекат мора да задовољи минималне техничке услове које прописују подзаконски акти донесени на основу Закона о угоститељству.

Јануар и фебруар су неповољни месеци за пословање, кажу из Привредне коморе Србије, а највећи проблем је нелојална конкуренција.

Цене смештаја на нивоу од пре 20 година

Ненад Тодоровић из Привредне коморе Србије наводи да су цене приватног смештаја у Београду на нивоу од пре двадесет година.

"За Београд би апартман требало да буде скупљи од хотелског смештаја јер има погодности као што је кухиња. Ми смо тренутно најјефтинији, Будимпешта је дупло скупља, Солун такође а да не говоримо о даљим дестинацијама типа Барселона, Милано, Рим где су цене и четири пута веће", наводи Тодоровић.

Тодорoвић апелује на станодавце да подигну цене минимум 30 одсто јер је минимална препоручена цена за Београд 70 евра. Према његовим речима, са тренутних од 40 до 50 евра за дан, нико не може да се припреми за Експо, да реновира стан.

У Београду се сада бележи много више ноћења него пре десет година, кажу из Туристичке организације Београда. Миодраг Поповић подсећа на веома непријатну ситуацију која се десила једном власнику који није регистровао свој смештај и није наплатио боравишну таксу.

"Дошло је до смртног случаја, човек је умро природном смрћу, у приватном смештају који није био регистрован. Нико не би волео да, пре свега овај град, земља а поготово пружалац услуга одговара због тога што је изнајмио смештај некоме ко планира терористички напад", каже директор Туристичке организације Београда.

Држава нуди олакшице за физичка лица

То су само неке од чињеница које говоре у прилог томе да је свакоме ко жели да издаје стан на овај начин најсигурније да се званично  региструје.

Ипак, власници смештаја се жале да је регистрација скупа. У Привредној комори кажу да покушавају да подстакну ову делатност, да је боравишна такса за све госте ван Београда 160 динара по особи. На ту цену иде ПДВ од десет одсто, који касније олакшава пословање и даје погодности при реновирању и куповини кревета, душека, постељина.

Држава је обезбедила олакшице за физичка лица која се баве овим послом, кажу и у Министарству туризма. Регистрација на сајту Е-туриста и подношење захтева за утврђивање пореске накнаде су поједностављени, а износ пореза је умањен. Одређује се на основу локације смештаја и броја лежајева.

За један лежај на годишњем нивоу порез износи око 10.000 динара.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво