Наставу на албанском језику на КиМ похађа 30 одсто мање ученика него пре десет година

Број ученика наставе на албанском језику, а коју организује и финансира влада у Приштини, због исељавања и пада наталитета, у константном је паду у последњих 10 година. Ове школске године 120.000 ђака је мање у односу на 2013. годину, што је близу 30 одсто, саопштила је невладина организација ЕТЕА.

У школама на Косову и Метохији наставу на албанском језику, коју организује и финансира влада у Приштини, тренутно има око 300.000 ученика, док их је, према наводима невладине организације ЕТЕА, 2013. године било око 420.000.

"Ситуација са исељавањем, са наталитетом су питања која се морају одмах решавати, имамо 340 одељења која имају мање од пет ученика, а када додамо 650 одељења која имају мање од 10 ученика, имамо школе које не испуњавају минимални критеријум заступљености ученика“, рекао је медијима у Приштини Агон Ахмети из организације ЕТЕА.

Организација ЕТЕА, је једна од 14 које су покренуле петицију за спас образовања, тврдећи да је та област у фази када се више не може одлагати и да је за, како је рекао, потребна друштвена и институционална мобилизација.

Како наводе, број ученика се за 10 година смањио за 30 одсто, а број настаника остаје исти, због чега предлажу превремено пензионисање наставника старости од 55 до 64 године.

уторак, 21. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара