Читај ми!

Мајор полиције Отовић Пјановић: Елиминација осумњичених тек када се добију несумњиве чињенице које их могу искључити

Мајор полиције Бојана Отовић Пјановић рекла је за РТС да не може да говори о конкретним подацима из истраге нестанка Данке Илић, као ни о осумњиченима, али истиче да је потрага за двогодишњом девојчицом непрестана и да се проверавају све чињенице и сва лица која могу да се доведу у везу са њеним нестанком.

Потрага за двогодишњом Данком Илић, која је нестала прошлог уторка у Бањском пољу код Бора ушла је у осми дан, а истрага на територији Србије је проширена.

У истрагу о њеном нестанку укључила се и бечка полиција, након што се појавио снимак две жене на улици Беча поред којих се игра девојчица која личи на двогодишњу Данку Илић. МУП Црне Горе апелује на грађане да обавесте Интерпол ако имају податке о Данки.

Мајор полиције Бојана Отовић Пјановић је гостујући у Дневнику РТС-а рекла да не може да говори о конкретним подацима из истраге, али је навела да је истрага од првог дана јако динамична, опсежна, уз пуну координацију.

"Раде се провере на свим могућим чињеницама, околностима. Сва лица која се могу довести у било какву везу са наведеним догађајима се проверавају. Као што је иначе полицијска пракса оног тренутка када се пријави нестанак детета, најпре оне прве мере и радње које се предузимају односе се пре свега на обилазак и претрагу терена у најближем кругу места догађаја“, навела је Отовић Пјановић.

Истиче и да се истрага и претрага терена није водила само у том ужем кругу места догађаја, већ и да је проширена све могуће граничне прелазе, приступе, путеве које воде до граничних прелаза како би се елиминисала свака могућност да би неко могао да напусти државу.

Наводи и да су узети сви могући снимци свих могућих камера, са свих могућих праваца, а провере се не раде само у Полицијској управи у Бору и самом граду у Бору, већ и у околним управама.

"Свако лице које је прошло било којим правцем и које се могло довести у везу, у зависности од сагледаних околности, да ли је у време нестанка девојчице било ту негде у непосредној близини се доводи у полицијску управу, обављају се разговори, а елиминација ће ићи, наравно, када добијемо несумњиву чињеницу да неко не може да се доведе у везу са извршењем неког дела", рекла је мајор полиције Бојана Отовић Пјановић.

Претражен сваки бунар, свака шахта

Истог дана су највећи специјалисти различитих области Министарства унутрашњих послова били на терену, уз координацију Управе криминалистичке полиције.

“Буквално смо сви учествовали у трагању и паралелно водили и планирали оперативни рад и оперативно поступање... Претражили смо терен, искључили све могућности, отворили све шахте, све бунаре, све одводне канале, све приступе који могу бити ризични... Све је проверено, све са места догађаја“, рекла је мајор полиције.

О снимку из Беча

Говорећи о снимку који је направио наш грађанин у Бечу, а на којем се види девојчица која личи на Данку Илић, мајор Отовић Пјановић је рекла да се уз координацију УКП радило на провери веродостојности наведеног снимка.

“Начелник Службе за сузбијање криминала је ступио у директан контакт са човеком који је доставио предметни снимак да бисмо видели, јер је било доста и лажних снимака и објава итд, да ли је добронамерник или злонамерник. Човек је отишао, поднео пријаву уз координацију“, рекла је Отовић Пјановић.

Уследило је расписивање жуте потернице, која се расписује увек када постоји сумња да се нестало лице може наћи на територији и ван територије Републике Србије.

На питање да ли постоји могућност да је девојчица жртва трговине децом, мајор полиције наводи да ништа не искључују у овом тренутку.

“Овде искључивање иде искључиво постепено по сваком сегменту, апсолутно не постоји могућност да се искључује у овом тренутку било каква могућност. Ја бих заиста волела да је девојчица жива и сви се надамо томе, а с обзиром на то да знам какав тим људи ради и координира и усмерава, сигурна сам и надам се и желим да будем оптимиста да ће на крају истрага имати неки позитиван епилог“, навела је Отовић Пјановић.

Полиграфско тестирање није доказ, али може да усмери истрагу

Говорећи о полиграфском испитивању, навела је да закон не дозвољава да се трудница подвргне полиграфу. Напомиње и да се такво тестирање не може користити као доказ.

“То тестирање се не користи као доказ, само истрагу у неком тренутку може да усмери ка одређеним околностима, како бисмо знали шта бисмо још могли да урадимо“, рекла је Отовић Пјановићева.

Медији ових дана преносе да је девојчица могла да нестане дан раније, а мајор полиције Бојана Отовић Пјановић наводи да се на самом почетку када се пријави нестанак неког лица, ради провера околности и веродостојност пријаве. "То је она почетна ставка коју смо у обавези да утврдимо пре него што започнемо било какав оперативни рад", истакла је Отовић Пјановић.

Поручила је да је истрага динамична и да траје у континуитету, а екипе су организоване по сменама.

“Осим оног професионалног момента, сви као људи, као очеви, мајке, деке, баке, имамо мотив да и лично учествујемо, иако то можда није у опису наших послова, у претрази терена, као што смо и учествовали“, рекла је Отовић Пјановић, захваливши грађанима на сарадњи.

Девојчица Данка Илић има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара. Девојчица се може препознати по висећој брадавици на левом уху и младежу неправилног облика и благо тамне боје на левој подлактици.

Уколико имате било какве информације, позовите полицију на број телефона 192.

субота, 18. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара