Читај ми!

Студенти из Стенфорда у посети Београду – размена искуства и позив да дођу да раде у Србији

Студенти престиженог америчког универзитета Стенфорд бораве у Србији да би, како наводе, стекли практична знања о функционисању привреде и институција. Угостила их је председница Скупштине Србије Ана Брнабић и позвала да што чешће долазе у Србију са идејама или са намером да овде остану. Ово је начин да наши студенти виде како бизнис функционише изван Америке, сматра професор Стенфорда Костас Бимпикис.

Магазин Форбс сврстао је амерички Универзитет у Стенфорду у најпрестижније пословне школе на свету, док су студенти тог унивезитета сврстали Србију на списак земаља у којима траже практична знања из бизниса и политике.

Међу њима је и Ненси Лиао, која се пре осам година такмичила на Београдском универзитету.

"После овог путовања изненађена сам и импресионирана колико су Београд и цела земља напредовали на пољу технологије и бизниса. Посетили смо неке компаније у Београду и разговарали са њиховим лидерима, што је значајно искуство", каже Лиао.

Прво искуство у Србији имао је и њен професор, Костас Бимпикис, иако је рођен недалеко – у Солуну. У Америку се, каже враћа, поредећи привреде Србије, Грчке и Сједињених Држава. На списку компанија у њиховој агедни углавном су оне из поља технологије.

"Ово је начин да студенти виде како бизнис функционише изван Америке. Долазак у Србију је за већину њих ново искуство. Ово је део света о коме се не прича много у Америци и добро је да виде како ствари фукнционшу у овом региону", нагласио је Бимпикис.

Брнабић: Неки од студената можда и остану у Србији

Студенти са Стенфорда у Србију су стигли из Хрватске где су, рецимо, градоначелника Дубровника питали зашто је ушао у политику. Из биографије председнице Скупштине издвојили су искуства из времена пре бављења политиком – школовање и рад у приватном сектору.

Председница Скупштине Србије Ана Брнабић наглашава да ће неки од студената можда и остати да раде у Србији.

"То је у нашем интересу и јако се трудимо да привучемо људе попут вас. Да дођу у Србију, остану да живе, улажу, раде из Србије. Надам се да ће наш састанак бити макар мали део те позивнице", каже Брнабић.

Занимало их је и како Србија балансира политику између Истока и Запада и како привлачи стране инвестиције. Посету студената из Америке у кабинету председнице Скупштине виде као инвестицију у будућност.

Бркљач: Плодови састанка видеће се у годинама које долазе

Саветник председнице Скупштине Србије за миграције Иван Бркљач истиче да ће се плодови састанка видети тек у годинама које долазе.

"И то када људи који су сада студенти на неком програму буду лидери у њиховим компанијама и земљама. Ја се надам да је ово само почетак и да ћемо оваквих ствари да организујемо више", наводи Бркљач.

Уз знање које носе у Америку, понеће, кажу, и успомене из "Штарк арене" где су прошле недеље навијали на кошаркашкој утакмици.

субота, 18. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара