Читај ми!

Појачана контрола хране уочи празника – једемо ли безбедно месо

Храна животињског порекла у Србији је безбедна и квалитетна, кажу у Ветеринарској инспекцији. Уочи предстојећих празника, очекује се повећана потрошња намирница животињског порекла, а надлежне службе појачаће инспекцијски надзор, пре свега у већим градовима и туристичким центрима. Контроле су усмерене на безбедност хране, њено порекло, правилно декларисање, рокове трајања и квалитет.

Домаћи потрошач углавном је едукован, кажу стручњаци. Он је врло пажљив при избору хране.

Анкетирани грађани кажу да гледају рок, читају декларације, место производње...

Поред контрола надлежних инспекција, велики трговински ланци имају јасне интерне процедуре како би сачували квалитет и безбедност производа. Вишестепене контроле обављају се свакодневно током целе године.

Прве контроле на фармама

Милица Поповић из ланца "Делез Србија" каже да прве контроле почињу већ на фармама односно код произвођача.

"Након тога следи пријемна контрола у дистрибутивном центру. Производи који су прошли пријемну контролу транспортују се и долазе до продавница где се, такође, врши пријемна контрола. Кад се производи изложе на рафове, њих свакодневно контролишу како наше колеге из продавница, тако и надлежне службе задужене за безбедност и квалитет у нашој компанији", каже Поповићева.

Веома је важно пажљиво читати декларације, кажу у потрошачким организацијама.

"Декларација управо садржи податке о начину производње, о датуму производње, месту порекла, о садржини, о саставу производа. Дакле о начину складиштења производа, о року трајања. Све неопходне информације садржи декларација. Најважније је да садржи податак о датуму производње", каже Весна Перинчић из Републичке уније потрошача.

Колико је безбедно месо које купујемо онлајн?

Ветеринарска инспекција апелује да се купује само у регистрованим објектима.

"Треба избегавати места која нису под регистрацијом односно дозволом, одобрењем, чија то делатност није. Значи, тротоарске продаје ван места продаје, гепеке аутомобила. Чак можда и нуђење рецимо у последње време онлајн, јер ви никад не знате ко је с оне друге стране. Та храна је непроверена", истакла је начелница Ветеринарске инспекције Љиљана Ивањац.

У току прошле године извршено је 2.625 различитих контрола. Једна од највећих планских акција Ветеринарске инспекције била је контрола угоститељских и објеката брзе хране. Циљ је био утврдити порекло хране и њену декларисаност.  

петак, 17. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара