Читај ми!

Надбискуп Немет: Важно је да Ускрс прославимо са породицом, да будемо заједно

Београдски надбискуп Ладислав Немет поручио је да Ускрс треба да прославимо са својом породицом и да будемо заједно. "Свако од нас зна шта му је слаба тачка, шта може да промени да би било боље", рекао је надбискуп. РТС ће од 20.05 на Првом програму емитовати Ускршњу посланицу, а бдење у Катедрали узнесења Блажене Дјевице Марије у Београду, од 20 сати на Другом програму.

Сутра је Ускрс за хришћане који припадају црквама западног обреда. Ускрс је празник који окупља породице и весело се дочекује међу верницима.

Београдски надбискуп Ладислав Немет рекао је да је веома важно да сачувамо обичаје и да Ускрс прославимо са својом породицом, да будемо заједно.

"Јер током недеље свако трчи за својим послом, деца су у школи, а главна ствар је да будемо заједно. Међутим, за мене као свештено лице, важно је да се мало мисли и о Богу. Јуче смо се сећали смрти Исуса на крсту, данас је миран дан у католичкој цркви, ништа се не ради, али ноћас са бдењем почињемо припрему за Ускрс, који значи да је Бог у Исусу победио смрт. Значи, то је та будућност за све нас“, рекао је надбискуп Немет.

Ускрс прати и низ обичаја, од фарбања јаја, ускршњег зеке...

"Зека, јаја, то су све некако слике новог живота, плодности, које ми додајемо да је то у ствари историјски догађај кроз Исуса који је син Божји, па нас тако спасава и даје нови живот“, рекао је надбискуп.

Свако од нас може нешто да промени да би било боље

Данас се завршава пост, период који не подразумева само уздржавање од хране, него од целокопног начина живота који нам се намеће и који живимо.

"Мислим да није питање само да оставимо храну на страну, него да променимо сами себе. У једну руку ја бих рекао данас да пост без хране није ни толико тежак, чак и припада неким људима као мода. Али оно што је данас најтеже, то је оставити телефон на једно пола сата. То је огроман изазов", рекао је Немет.

Било би добро, каже, да се то мало стави на страну.

"Свако од нас зна шта му је слаба тачка. Значи, свако од нас, ако зна самога себе, зна нешто што може да промени, да би било још боље“, рекао је надбискуп.

Порука миру, прилика да се разговара

Ускрс и ове године долази у сложеним светским околностима и прилика да позовемо једни друге на већу одговорност, на мир у свим домовима, мир у свету.

"Ја сам говорио о тешком стању у којем живимо, то су рат у Украјини, рат у Гази. Посебно Газа, јер то је света земља. Израел, Газа то је терен где се Исус родио, где је живео, где је умро и ускрснуо. За време великих празника, посебно верских, није се ратовало. Данас се ни то уопште не поштује", рекао је надбискуп Немет.

У Украјини, каже, два хришћанска народа се убијају чак и за Ускрс и указује да би се могао направити неки добар корак – да почне разговор.

"Када је папа рекао да користе белу заставу, мислио је да то буде као преговори, Украјинци су схватили као навијање за Русе и да се предају. Није тако, него да се заврши непотребно крвопролиће. Неколико километара, па неколико хиљада квадратних километара никад неће надокнадити толико људских живота и разбијених, уништених егзистенција као што сада видимо", рекао је надбискуп Немет.

Истакао је да сви, посебно политичари, треба да учине све како не би дошло до рата.

У Ускршњој посланици надбискуп Немет је поручио да је Ускрс променио будућност створеног света, а у њему и човека, и да вера даје снагу људима да истрају на свом животном путу. 

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво