Читај ми!

Грађани Шапца се жалили да се осећа амонијак, две особе се јавиле Хитној помоћи – огласила се фабрика "Зорка Еликсир"

Грађани Шапца на друштвеним мрежама пријављивали су да се у близини базена и фабрике "Зорка Еликсир" осећа амонијак. Како је наведено из Центра за ванредне ситуације, потврђено је да је дошло до испуштања незнатне количине амонијака у кругу фабрике и да није било акцидента који би угозио здравље грађана и животну средину. Две особе се јавиле Хитној помоћи.

У Центру за ванредне ситуације кажу да су одреаговали на наводе грађана иако званичних пријава није било.

Потврђено је да је дошло до испуштања незнатне количине амонијака у кругу фабрике "Зорка Еликсир" и да није било акцидента који би угозио здравље грађана и животну средину.

Ватрогасна јединица у кругу фабарике није интервенисала, а еколошка инспекција је изашла на терен.

Мушкарац и жена старости 30 и 40 година јавили су се Хитној помоћи са блажим сиптомима мучнине и повраћања и они су упућени на даљу опсервацију. Обоје су били на радним местима у близини фабрике "Зорка Еликсир".

Отказани су вечерњи тренинзи на базену. Тренинзи ће се сутра наставити по утврђеном распореду.

Улица није била затварана, саобраћај се нормално одвијао.

Зорка Еликсир: Није било хаварије и цурења амонијака

Огласила се и фабрика "Зорка Еликсир" саопштењем у којем наводе да у фабрици није дошло до хаварије и цурења амонијака током данашњег дана.

"У току је ремонт фабрике који је почео 27. марта и трајаће до 17. априла. У склопу ремонта су вршени радови на одржавању сфера за складиштење амонијака, које су пре почетка ремонта испражњене. Приликом радова који су се изводили данас у поподневним сатима на једној од празних сфера дошло је до ослобађања гасне фазе из дела инсталације коју је ветар однео у смеру градског базена где се осетио непријатан мирис", наводи се у саопштењу.

Објашњавају да је то разлог "измереног прекорачења сатне вредности амонијака у амбијенталном ваздуху у периоду 17-18 часова које је забележила аутоматска мерна станица Завода за јавно здравље Шабац".

"Тим поводом у току је инспекцијски надзор у фабрици у складу са законом. Због непријатног мириса и прекорачења сатних вредности квалитета ваздуха који су забринули и узнемирили јавност, 'Зорка Еликсир' се извињава свим грађанима Шапца", закључено је у саопштењу.

Поручују и да ће о налазима инспекцијског надзора благовремено обавестити јавност.

среда, 12. јун 2024.
20° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије