Читај ми!

Празничне дане у мају многи ће искористити за путовања – аранжмани распродати упркос поскупљењима

Ове године због празника нерадни дани су од 1. до 6. мајa. Добра прилика да се путује и због пролећног распуста, који траје од 29. априла до 6. маја. Аранжмани су скоро распродати, кажу у туристичким агенцијама.

У једној београдској туристичкој агенцији кажу да је интересовање за путовања за првомајске и ускршње празнике чак 40 одсто веће него прошле године. Просечан српски туриста углавном бира јефтине авионске карте и повољније аранжмане.

"Валенсија као једна од дестинација која је хит ове године заједно са Лисабоном. Изузетно су тражене, буквално је све продато", наводи Милан Лаиновић из туристичке агенције.

Додаје да су три или четири ноћи у Лисабону од 500 до 700 евра у зависности од хотела, а у тај аранжман укључене су и аеродромске таксе и водич.

Путовања скупља него прошле године

У школском календару слободни дани су већ од 29. априла, када почиње пролећни распуст за основне и средње школе. Ако у то урачунамо и дане викенда, неки ће имати 10 дана одмора. Из Јуте кажу, иако су цене више, интересовање је веће у свим агенцијама.

"Чини ми се да су се људи ужелели путовања, иде нам лепо време, зима нас је мало позитивно изненадила, скратила је своје трајање и имам утисак да је то главни мотив и наравно једна широка понуда туристичких агенција", истиче Александар Сеничић из Јуте.

Ипак, додаје, цене су више него прошле године.

"Када је реч о ценама, оне су скочиле у односу на прошлу годину. За аутобуске аранжмане за европске градове негде између 7 и 15 одсто све зависи од града, дужине боравка, квалитета смештаја, до негде 450 евра па навише када говоримо о ценама авио-аранжмана", објашњава Сеничић.

Неки бирају егзотичне дестинације, а неки одмор у Србији

Актуелна је и традиционална понуда – Будимпешта, Беч, Праг, Париз. Егзотичне дестинације су, кажу из агенције, без обзира на празничне дане увек тражене. Занзибар, Малдиви, Сејшели, Kуба, Доминикана, Мексико – посебно су интересантни нашим људима, а цене су од 1.500 до 5.000 евра. Ипак, велики број путника изабрао је да ужива у нашој земљи.

"Копаоник, Златибор, Тара, Стара планина, онда на пример Аранђеловац је изузетно интересантан тамо се доста иде, имају феноменалне спа центре", наводи Лаиновић.

Постоје наравно и јефтиније варијанте. Једнодневни и вишедневни излети, али и традиционални сеоски туризам. Домаћини етно-села, брвнара, викендица, конака, као и сваке године могу се похвалити попуњеним капацитетима, јер, како кажу, гости им се увек радо враћају.

понедељак, 29. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво