Читај ми!

Народни херој Кубе одржао предавање у Музеју књиге и путовања

Народни херој Кубе Фернандо Гонзалес Љорт одржао је предавање у Удружењу "Адлигат" на ком је говорио о историјском развоју Кубе, њеном културном доприносу и тренутним потешкоћама ове карипске државе. Амбасада Кубе је "Адлигату" поклонила неколико десетина публикација о Куби, као и збирку папирног и кованог новца. Истакнут је и Љортов допринос борби против антикубанских покрета на острву и у САД.

Председник Кубанског института за пријатељство са другим народима и народни херој Кубе Фернандо Гонзалес Љорт одржао је предавање о тешкој ситуацији на овом карипском острву условљеној санкцијма, историјском развоју земље и њеном доприносу у култури и медицини.

Предавање је одржано у Музеју књиге и путовања Удружења за културу, уметност и међународно сарадњу "Адлигат", на вечери посвећној Куби, и уз представљање дарова амбасаде Кубе у Београду Адлигатовој збирци Кубе.

Амбасада Кубе је Адлигатовом Музеју књиге и путовања поклонила неколико десетина публикација о Куби, али и значајну збирку папирног и кованог новца, са појединим новчаницама старијим од сто година.

Посебан осврт на предавању био је посвећен борби Кубе против ковида, развоју три кубанске вакцине, али и значају турзима за острвску државу са једанаест милиона становника.

Борба против антикубанског покрета

На предавању је истакнуто и да је Љорт, као агент обавештајне управе у Хавани, својевремено добио задатак да уђе у терористичку мрежу антикубанског покрета на Флориди, који је од шездесетих година до 2001, према извештају Уједињених нација, убио 3.478 људи на Куби.

Љорт се инфилтрирао у ову групу и помогао да се спрече будући терористички напади.

Када су америчке власти ухапсиле вође терористичког покрета, са њима су привеле и Љорта.

Одбрана Љорта и других чланова "кубанске петорке"

Амбасадор Кубе у Београду Лејд Родригез је истакао да је значајно и то што је један од судија Врховног суда у Сједињеним Државама био Раул Катер, унук кубанског протераног диктатора Батисте.

"Он је антикубанске терористе ослободио, а петорицу хероја који су се борили против терориста осудио на дуге затворске казне", рекао је Родригез.

У одбрану "кубанске петорке" тада су стали Наом Чомски, осам Нобеловаца, 110 чланова британског парламента, Хјуман рајтс воч и многи други.

Љорт је одслужио 15 година и шест месеци затворске казне.

Љорт је током кратког боравка у Београду био и гост Правног факултета у Београду и Београдског форума на меморијалу обележавања 25 година од НАТО бомбардовања Југославије.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво