Читај ми!

Патријарх Порфирије: Позивамо Албанце на дијалог, на Косову и Метохији има места за све

Поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије позвао је на научном скупу "Косово и Метохија – историја и културно наслеђе", косовске Албанце на дијалог јер, како је истакао, на Косову и Метохији има места за све.

Патријарх Порфирије истиче да смо сведоци различитих видова историјског ревизионизма, али да се, када се жртвама и злочинцима замене места, не ради чак ни о ревизионизму.

"На делу су потпуно фиктивне, имагинарне конструкције по питању српских светиња. Опет и опет, вођени Христовом љубављу, позивамо на дијалог косовскометохијске Албанце, јер као што на КиМ има места за све, увек и још увек има места дијалогу о животу људи на Косову и Метохији", поручио је патријарх.

Како је навео, поштовање, заштита људских и посебно верских права представљају универзалну цивилизацијску вредност, јер та права припадају свима, а морају бити гарантована и српској цркви и њеном верном народу, односно универзална људска и верска права и слободе не могу бити део статусних преговора и политичких споразума. 

Епископ Теодосије: Срби спремни да остану своји на своме

Епископ рашко-призренски Теодосије рекао је да је данас реткост да се види простор где Срби теже живе, а да истовремено постоји толико хришћанске наде и спремности да остану своји на своме, као што је то на Косову и Метохији.

"Гледамо та лица људи који долазе често са сузама у очима, дубоко осећајући да долазе у очев дом, у своју духовну постојбину, да би захватили од воде живе, која се излива обилно, из моштију наших светитеља и из сваког камена наших цркава. Они ту напајају своје душе утехом, подсећајући се ко су и шта су. Без наше цркве и без наших светиња и по Косову и Метохији и широм српских земаља, ми бисмо били једно племе без корена и будућности", указао је епископ рашко-призренски.

Према његовим речима, наши људи који данас живе у изолованим енклавама истински су хероји нашег времена.

Једнодневни научни скуп организују Српска православна црква и Матица српска, а одржава се на Православном богословском факутету Универзитета у Београду.

Скупу, између осталих, присуствују и министарка културе Маја Гојковић и директор Управе за сарадњу с дијаспором и Србима у региону Арно Гујон.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво