Читај ми!

У Нишу откривено спомен-обележје Новим косовским јунацима

У Нишу је откривено спомен-обележје Новим косовским јунацима, са именима 1.139 страдалих припадника војске и полиције од 1998. до 2003. године.

Откривању Спомен-плоче НАТО косовским јунацима, страдалим браниоцима Отаџбине у периоду од 1998. до 2003. године, присуствовали су владика нишки Арсеније, министри у Влади Србије, припадници Војске Србије, чланови породица и потомци страдалих војника и полицајаца и други.

Генерал-пуковник у пензији Владимир Лазаревић, који је био командант ратног Приштинског корпуса током НАТО агресије и командант треће армије војске Савезне Републике Југославије, изјавио је да је пре 25 година извршена агресија на нашу земљу чији је циљ био монструозна примена Хитлерове доктрине блиц крига.

"Остварили су војну надмоћ 600 наспрам 1. Убијали су немоћне, недужне цивиле, жене, децу, бебе. у згаришта су претварали насеља, цркве и манастире. Данас 25 година убијају по Србији употребом радиоактивног оружја", рекао је Лазаревић.

Рекао је да су највећој светској сили наше снаге суптротставиле своју инфериорну моћ, али смо имали  тајно оружје - безгранични патриотизам, хероизам, морал, ефикасно командовање.

"Косовским јунацима у славу предака остаје за незаборав, јер заборав је најтежи злочин према прецима и грех према потомцима, да се вечно памти и не заборави, живела Србија", рекао је Лазаревић.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић рекао је да је откривање споменика победа над заборавом јер су њихова имена, чинови, године рођења, страдања исклесане на најтврђем граниту.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић је рекао да је наша обавеза да чувамо сећање и захвалност тим јунацима.

"Да будућа поколења учимо вредностима које су нам они оставили- храброст, солидарност, несебичност, заједништво, да се тиме чува безбедност наше Србије, сигурност грађана и спокојно детињство наше деце", поручио је Гашић.

Министар одбране Милош Вучевић поручио је да никада не смемо заборавити цивилне жртве, грађане као што је трудница Љиљана Спасић, који су између два ваздушна напада ишли да купе намирнице, а за зликовце су ваљда постали легитимна мета.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво