Читај ми!

Католички верници данас обележавају Цвети

Верници који Ускрс славе по западном обичају данас обележавају Цвети. У црквама се деле и благослове маслинове гранчице које симболизују Исусов улазак у Јерусалим.

Цвети су хришћански празник којим се обележава Христов улазак у Јерусалим, али се присећа и мука које је у том граду поднео. Увек пада у недељу, седам дана пре Ускрса.

Установљен је у Јерусалиму крајем четвртог века, за успомену на последњи, царски и свечани улазак Исуса Христа у свети град Јерусалим, и на последњу недељу његовог живота.

Јеванђелисти бележе да је Исус на капијама града дочекан са цвећем, листовима палме и маслиновим гранчицама, које су му људи бацали пред ноге. Неки су чак ставили и своје хаљине на тло, како би му исказали велику част и поштовање.

Док је тако Исус јахао на магарцу народ је певао хвалоспеве и пригодне песме.

Због тога и Католичка црква сваке године организује процесије са маслиновим гранчицама, певају се хвалоспеви и псалме као спомен на оно што се догодило кад је Исус улазио у Јерусалим.

Верници Католичке цркве у Србији за овај празник у цркву најчешће на благослов носе маслинове гранчице, јер је тешко наћи палме.

Постоји чврсто веровање људи у снагу благословених маслинових гранчица.

Београдски надбискуп и метрополит Ладислав Немет предводиће мису у жупи Светих Ћирила и Методија на Бановом брду у Београду. Миса започиње обредом благослова маслинових гранчица у дворишту жупе, а потом ће се у процесији наставити славље, најављено је из Београдске надбискупије.

Ове године католички верници Ускрс славе 31. марта, док ће га православни верници прославити 5. маја.

субота, 27. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво