Читај ми!

Кућни послови признати само на папиру - одржавање домаћинства најтежи, али неплаћен рад

Рад на имању, чишћење, кување, старање о деци, старима и немоћнима препознати су Правилником као неплаћени кућни рад. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да Правилник није довољан како би особе које нису осигуране по другом основу оствариле здравствено осигурање. Указала је да закони нису усклађени у процесу доношења и да је сада потребно извршити интервенције.

Да ли неплаћени кућни рад постаје признати рад? Шта значи то што ступа на снагу Правилник који прописује како да се тај рад вреднује и израчунава? Шта су наредни кораци у стицању права на здравствено осигурање, по основу неплаћеног рада?

Вођење домаћинства, рад на имању, старање о деци, старима и немоћнима и други слични послови препознати су Правилником као неплаћени кућни рад.

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић рекла је да правилник није довољан и није донео здравствено осигурање особама које нису осигуране по другом основу. Напоменула је да више жена обавља неплаћени рад од мушкараца.

Према њеним речима, Закон о родној равноправности је дефинисао обавезу Министарства за људска и мањинска права да донесе Правилник о методологији обрачуна за неплаћени рад и он је сада донет.

"Правилник не доводи до могућности да нека жена која није осигурана по другим основама дође и каже ја обављам тај кућни рад. Правилником није утврђено ко ће бити обвезник плаћања тог осигурања, а и истини за вољу треба рећи да је у самом поступку доношења Закона о родној равноправности Министарство здравља управо упозорило и експлицитно навело у свом мишљењу да није могуће да оваква одредба буде прихватљива“, навела је Јанковићева.

Истакла је да закони нису усклађени у процесу доношења и да је сада потребно извршити интервенције у Закону о здравственом осигурању.

Неостварено право

"Понављам, грађани још увек не могу да остваре ово право јер није операционализовано у пракси“, истакла је повереница.

Напоменула је да би нова влада требало да се фокусира одмах на решавању овог питања и указала да не би требало да се понављају овакви пропусти при доношењу закона.

Када је реч о неплаћеном раду жена на селу, Бранкица Јанковић каже да је према статистици он око четири и по сата.

"Републички завод за статистику је објавио 2021. године податке. За жене то је четири сата и 27 минута и за мушкарце два сата и четрдесет минута. То је просечно време проведено у неплаћеном раду

На питање да ли би вредновањем неплаћеног рада могла да се остваре и пензија, Јанковићева је рекла да њој делује да је то била интенција законодавца, али да она то засигурно не може у овом тренутку да каже.

Напоменула је да се грађани интересују да ли ће им сада кућни рад бити плаће, али је разјаснила да то ни Правилником ни Законом није предвиђено.

субота, 27. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво