Читај ми!

Суд одузео па вратио Београђанки замрзнуте ембрионе – преседан који даје наду и другим женама

После три године борбе Виши суд у Београду донео је пресуду да се Ани Марковић из Београда врате замрзнути ембриони њеног покојног супруга и ње. Ана планира да ембрионе пребаци у иностранство на чување у покуша да се још једном оствари као мајка.

Пресуда у корист Ане Марковић је преседан који отвара врата и другим женама које су у сличној ситуацији.

"Дозвољено је туђу децу рађати, немам ништа против, али скандалозно је да мени не дају моје, мој генетски материјал", говорила је Марковићева пре непуних годину дана када је све било неизвесно.

То је била со на рану, после смрти супруга, рендгенолога, који је преминуо од последица заразе корнавирусом пошто је добровољно радио у ковид болници.

Ана Марковић каже да је после прве пресуде, којом је било одлучено да ти ембриони припадају клиници и да може да их спали или уради нешто друго, изгубила наду и веру да то може добро да се заврши. Додаје да су се потом појавили неки добри и часни људи.

На крају је дошла и пресуда у њену корист. Ана планира да ембрионе пребаци у иностранство на чување у покуша да се још једном оствари као мајка.

Ана каже да се осећа олакшање, као да је скинула велики терет са груди. Нада се да ће имати прилике да искористи те ембрионе, напомињући да и то нешто за шта се опет треба борити.

Проблем у недовољно прецизним законима

У већини случајева сличних Анином, проблем је настао због различитог тумачења Закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи, који, тврде правници, није довољно прецизан.

Адвокат Ацо Манојловић истиче да због могућности различитог тумачења долази и до несигурности примене закона

Да би прописи били јаснији, сматра да је неопходно уредити одређене законе који регулишу област вештачке оплодње. А то је заправо Закон о наслеђивању, Породични закон, Закон о матичним књигама, додаје Манојловић.

Судски преседан у корист Ане Марковић даје наду другим женама које воде исте битке, а таквих је још тридесетак. Међу њима и један мушкарац.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара