Обележена годишњица убиства турског амбасадора у Београду

Амбасада Турске обележила је годишињицу убиства турског амбасадора Галипа Балкара у центру Београда 9. марта 1983. године, а на комеморативној конференцији амбасадор Хами Аксој подсетио је да је тада страдао и студент Жељко Миливојевић, храбро се супротстављајући атентаторима.

Некадашњи турски амбасадор у Београду, сада у Москви и аутор књиге о убијеном дипломати, а која ће ускоро бити преведена и на српски, Танжу Билгич оценио је да је сећање на тај важан догађај битно не само за Турску већ и за југословенско (српско) турске односе.

Тај догађај уједно је показао огромно херојство и храброст грађана који су покушали да савладају нападаче, рекао је Билгич и нагласио да је то био и терористички напад са великим утицајем и на становнике Београда и Југославије.

"Балкар је био изузетан мост између Београда и Анкаре. Балкар није убијен само зато што је био турски дипломата већ због добрих односа Турске и тада Југославије, које су настојали да прекину", рекао је Билгич за Танјуг и истакао храброст грађана коју су се у том тренутку нашли на месту атената, а које су турски медији поздрављали насловима "Југословени браво".

Скуп у хотелу Хајат почео је минутом ћутања у знак сећања на амбасадора на кога су пуцала двојица младих Јермена, као и на све страдале у терористичким нападима широм света.

Двојица нападача Харутион Kиркор Левонијан и Александар Рафи Елбекијан истог дана су ухапшени и потом осуђени.

У Београд су стигли 15 дана пре убиства, а кренули су из Бејрута преко Атине, Будимпеште и Новог Сада.       

Одговорност за напад преузела је милитантна група "Борци за извршење правде због геноцида над Јерменима" чији су чланови годинама учествовали у бројним терористичким нападима на турске дипломате.

Догађају су присуствовали и министар привреде Слободан Цветковић и министар задужен за равномерни регионални развој Един Ђерлек и представници дипломатског кора.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво