Читај ми!

Повереница: Подизати свест послодаваца о родној равноправности према регулативама ЕУ

Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић изјавила је да је важно подизати свести о родној равноправности и обавезама које чекају послодавце према регулативи ЕУ.

Бранкица Јанковић је на панел дискусији на тему: "Промене пишу причу: Успеси, изазови и будућност жена у пословном окружењу", коју је организовала Америчка привредна комора у Србији, казала да што пре морају бити превазиђене предрасуде да жене не могу бити добри руководиоци и бизнис лидери. 

То је, нагласила је, битно да би економија могла да оствари значајан раст. 

"Подаци Европског института за родну равноправност показују да би унапређење родне равноправности 2050. године, довело до повећања БДП-а Европске уније по глави становника за 6,1 до 9,6 одсто што, како је наглашено, износи 1,95 до 3,15 билиона евра", рекла је Јанковићева. 

"Потребан ангажман друштва"

Према њеним речима, промене су комплексне и састоје се од процеса који имају своју динамику, а на које могу утицати бројни фактори, међу којима су и недавно усвојена директива ЕУ, развој вештачке интелигенције и повећан број жена у СТЕМ наукама, али и размишљање и деловање људи који те промене треба да изнесу. 

Јанковићева је нагласила да само директиве и закони нису довољни да доведу до жељене промене, већ је за то потребан одлучан и широк ангажман целог друштва.

Учесници данашњег панела су се сложили и да је питање родне равноправности суштински повезано са превазилажњем предрасуда у пракси, економским и друштвеним статусом и да је то кључно за јачање економије сваке појединачне државе. 

недеља, 26. мај 2024.
25° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије