Рударима Ресавице десет одсто веће плате; Министарка: Повећање из сопствених прихода

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић, представници репрезентативних синдиката и директор Јавног предузећа за подземну експлоатацију угља Ресавица потписали су у Влади Србије измене колективног уговора којим су рудари добили повећање зарада од 10 одсто.

Дубравка Ђедовић Хандановић навела је да рудари Ресавице обављају једнако тежак посао као и рудари запослени у другим предузећима који су већ добили повећање зарада, стоји у саопштењу ресорног министарства.

Навела је да је Министарство рударства и енергетике кроз преговоре са пословодством и синдикатима успело да пронађе модел да повећање буде из планираних сопствених прихода Ресавице, без повећања субвенција.

Министарка је нагласила да је став државе да брига о финансијским аспектима пословања мора ићи упоредо са бригом о рударима.

"Свесни смо сви колико је рад у руднику сам по себи тежак и изазован и да је од велике важности да помогнемо онима који обављају један од најтежих послова, без којег не би био могућ ни развој, ни напредак", рекла је Ђедовић Хандановић.

Истакла је да су рудници Ресавице по правилу највећи или међу највећим послодавцима у својим општинама и имају већи утицај на привреду на локалу - у Сјеници, Деспотовцу, Сокобањи, што њихово стабилно пословање чини још важнијим.

Министарка је рекла да је заједнички интерес Владе, компаније и њених запослених да Ресавица послује одрживо, да се ради на повећању продуктивности, модернизацији производње и унапређењу безбедности рудара.

"Држава годинама издваја огромна средства, прошле године је већ једном пронашла начин за повећање плата рударима, али наставићемо да радимо заједно и на другим питањима, јер је унапређење пословања и продуктивности најважнији предуслов како би предузеће функционисало стабилније", додала је министарка Ђедовић Хандановић.

Указала је на то да пре истека постојећег колективног уговора треба да буде завршена и нова систематизација предузећа која ће допринети повећању ефикасности и могућим уштедама.

четвртак, 20. јун 2024.
34° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије