Читај ми!

Вукосављевић: Војномединска академија, 180 година озбиљног рада - корона највећи изазов

Војномедицинска академија мора бити најбоља да би била у друштву најбољих, истиче начелник те установе проф. Мирослав Вукосављевић, додајући да су 180 година за њих озбиљне године рада. Наводи да је највећи изазов у блиској прошлости и каријери била корона. ВМА има око 1.500 медицинских сестара и осталих техничара, а у овој години планирано је да посао добије више од 220 нових здравствених радника.

Војномедицинска академија обележава 180 година постојања. У години за нама обавили су више него претходне, око 300 хиљада прегледа и око три милиона лабораторијских анализа. Тако су се вратили на период од пре короне.

"Славимо, како рече један колега, вишедеценијско пунолетство. Много тога смо радили. Увели смо роботске стаплере у хирургији Вац методом, ресекција тумора рецимо плућа, грудна хирургија са доц. Марићем, једна од водећих у земљи. Затим 3Д картосистем атријалне фибрилације, доц. Јовић са својим тимом, клинике за кардиологију и Иинститут за трансфузиологију нове имунолошке неинвазивне методе у лечењу болести код одбацивања халогених трансплантација, коштане сржи. Има тога још много", истиче Вукосављевић.

Наглашава да Војномедицинска академија мора бити најбоља да би била у друштву најбољих,  додајући да су 180 година за њих озбиљне године рада.

Посебно наглашава да је најпоноснији на људе и тимове и да ВМА треба да буде локомотива која вуче и да сви остали треба да је прате.

"Корона је један од највећих изазова у мојој блиској прошлости и каријери. Свакодневно као очни хирург сам у изазовима, у решавању најтечих компликација, како претходних хирургија, тако и повреда ока", наводи Вукосављевић.

Унапређење здравствене неге

Војна медицинска академија има око 1.500 медицинских сестара и осталих здравствених техничара.

Бојана Јовановић начелница Службе за здравствену негу, наводи да Светска здравствена организација апелује да се мора водити рачуна о тој професији уз податак да ће до краја 2030. године поред радно ангажованих медицинских сестара бити потребно додатних још девет милиона.

"Формирани смо у складу са циљевима светске здравствене организације који се односе пре свега на унапређење здравствене неге, образовање медицинских сестара, а уједно и на научни, истраживачки рад на пољу сестринске професије", истиче и Јовановићевa.

Вукосављевић указује да на ВМА нису задовољни попуњеношћу капацитета како лекара тако ни медицинских сестара. 

"У овој години планирамо преко 228 и можда више мало пријема, између осталог највећи број медицинских техничара. Сигурни смо да добром попуном, добром обуком кадра можемо да допринесемо бољем лечењу, у квалитету лечења наших пацијената", закључује професор Вукосављевић.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво