Читај ми!

Вируси прете и пчелама, како сачувати кошнице

Добри предуслови за развој пчеларства су државне субвенције, удруживања, погон за прикупљање и пласман меда. Болести пчела, пре свега вирусне, их угрожавају, као и климатске промене и пестициди. Сајмови, попут сајма у Бујановцу, су места за размену искустава.

Температуре изнад просека на крају зиме измамиле су пчеле из кошница. Вегетација је кренула, али су искусни пчелари опрезни.

"Пчеле се већ увелико активирају, уносе полене и крећу са обновом генерације, то јест матица у већем броју залеже јајашца и друштва се интензивно развијају", каже Ивица Костић из удружење пчелара "Матица" из Сурдулице.

Вазув Хаљими, пчелар из Бујановца, каже да чекају повољно време када се отварају кошнице, јер када температура падне на мање од 15 степени ларве могу да угину. 

Прате време, али и савремена, светска истраживања о болестима пчела, факторима који их угрожавају.

Истраживања у свету о помору и нестајању пчела, поготову медоносне пчеле, показују да су главни егзекутори вируси, пре свега вирус деформисаних крила типа Б, каже проф. др Зоран Станимировић, шеф Катедре за биологију Факултета ветеринарске медицине у Београду.

Наша пчела, истиче професор, има искуства са вирусом, тако да он њој не представља неки проблем, али овај тип Б баш прави проблеме.

"Основни савет је да се удруже, прво да истраже ко какву болест има и на које време треба третирати и са којим препаратима", каже др Бећ Уљај из ветеринарске агенције у Приштини.

По кошници пчелари од државе добију 1.000 динара. Општина Бујановац издваја додатна средства.

"За три удружења милион динара и наравно сваком пчелару који се бави пчеларством помажемо, тако да хоћемо ову грану да мало развијемо", каже Нагип Арифи, председник Општине Бујановац.

Зарија Митић из удружење пчелара "Полен" рекао је да је њихов основни задатак да шире пчеларство, не само на територији општине Бујановац, већ на читавом Балкану и истиче да се зато Сајам зове "Пчела не познаје границе”.

Пре осам година одржан је први Сајам пчеларства у Бујановцу. За то време, за трећину је повећан и број пчелара и број кошница.

субота, 20. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво