Читај ми!

Невена и Анђела у мартовској класи – као некад уз музику испраћене у војску

Све чешће се за добровољно служење војног рока опредељују и девојке. Тако ће наредних шест месеци у мартовској класи Војску Србије служити Невена Филиповић из Адрана код Краљева и Анђела Симовић из Чачка.

У народним ношњама, уз музику и игру чланови КУД-а "Моравац" и мештани Адрана испратили су Невену у војску. Са другарима из генерације остварење највеће жеље већ је прославила.

"То ми је била животна жеља. Од малих ногу сам гледала тако филмове, гледала сам 'Војну академију' и видела сам Зимче. Самој себи рекла сам да хоћу да будем једног дана Зимче и то ми је била жеља", рекла је Невена Филиповић из Адрана код Краљева.

У породици Филиповић поносни су на одлуку потомка солунског ратника да са непуних 19 година ступи у војничке редове.

"Тамо се научи много о животу, много ствари. Битно је да сви прођу то, да постану људи, јер тако се постаје човек", каже Новица Филиповић, Невенин отац.

Њена бака Драгица Филиповић је поносна.

"И даље да остане у војсци, да ради, да буде здрава и добро. Поносна баба док је жива", каже Драгица.

Испраћаји у војску у сеоском Дому културе у Адранима нису организовани више од 15 година.

''Ово је један јединствен случај у данашње време и много ми је драго што се то десило баш код нас у Адранима, да девојка има смелост и храбрости да крене војничким стопама", рекао је Драгољуб Марковић из села Адрани.

И деветнаестогодишња Анђела из Чачка пријавила се за добровољно служење војног рока.

"Знам шта ме очекује у војсци зато што сам се информисала, а неке ствари нисам ни желела да ми кажу, да ми одају. Зато што желим да сама видим шта ме чека и ја сам спремна на све то", рекла је Анђела Симовић из Чачка.

Да обуче војничку униформу и овој младој Чачанки је остварење животног сна.

"Моје мишљење је да сваки мушкарац који заврши средњу школу и напуни 18 година треба да се уведе у војну евиденцију и да треба да одслужи војни рок. Зато што је то искрено више за мушкарце, али и за жене које то желе", каже Анђела Симовић.

Невена и Анђела ће одлужење војног рока почети у Ваљеву, где ће на општој обуци бити са девојкама и младићима мартовске класе.

субота, 18. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара