Читај ми!

ЕДС: Паметна бројила нису повезана са увећаним рачунима

Паметна бројила и даљинско очитавање нису повезани са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, саопштила је Електодистрибуција Србије (ЕДС), демантујући тако наводе једног од удружења за заштиту потрошача. Наводе да се и механичка и паметна бројила, у овом тренутку, очитавају ручно.

Електродистрибуција Србије саопштила је да се у јавности појавила дезинформација која паметна бројила и даљинско очитавање доводе у везу са увећаним рачунима за електричну енергију код једног броја потрошача, а која је потекла од једног удуружења за заштиту потрошача.

Из ЕДС-а објашњавају да није то у питању већ да се, у овом тренутку, и механичка и паметна бројила очитавају ручно.

"Процес уградње паметних бројила је почео, али је примена система даљинског очитавања успорена због хакерских напада на ЕДС и ради додатног подешавања заштите система даљинског очитавања бројила", саопштава ЕДС.

У саопштењу наводе да даљинско очитавање онемогућава било какву грешку при очитавању и да ће бити спроведено у најкраћем року, како би се применио систем који ће помоћи и грађанима да лакше прате своју потрошњу.

Из Електродистрибуције наводе да се управо се због прецизно очитаног стања, једне од ставки на рачуну који издаје снабдевач, и уграђују паметна бројила која су бесплатна за потрошаче.

Наводе да је у корацима који се тренутно реализују систем додатно заштићен и да је, у поступку успостављања даљинског очитавања, у складу са европском праксом.

"Ширењем лажних информација и произвољних оцена грађани се доводе у заблуду и наноси се штета свима", упозорава ЕДС.

петак, 10. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара