Читај ми!

РТС: Неосновани напад на Јутјуб канале РТС-а штети ауторима и љубитељима музике

Радио-телевизија Србије обавештава јавност да су популарни музички канали РТС-a на платформи Јутјуб угрожени оспоравањима агенција које заступају поједине музичке ауторе.

Упркос њиховим покушајима уцене наши званични канали на овој платформи, који имају вишемилионске прегледе су и даље у функцији.

Ове агенције су Connect и EMDC Network, које покушавају да наплате неосновано високе износе накнада за ауторе које заступају, игноришући реалне финансијске приходе ових канала и чињеницу да се највећи обим ауторских права за дела аутора које заступају регулише преко Организације музичких аутора Србије-СОКОЈ.

РТС је ради целовитог регулисања ауторских права музичких аутора закључио велики број уговора са ауторима и интерпретаторима и њиховим наследницима, као и са овим агенцијама, што подразумева примену интерног акта о исплати 30 одсто од нето прихода ауторима и 20 одсто интерпретаторима за све облике искоришћавања њихових остварења на платформи Јутјуб и другим дигиталним платформама који нису регулисани преко СОКОЈ-а и других колективних организација.

РТС неће и не сме да исплаћује произвољне и неосноване износе заступницима аутора и интерпретатора, посебно имајући у виду да постоји оправдана сумња да све накнаде које су до сада уплаћене агенцији Connect нису исплаћене ауторима које заступају.

РТС ће у судском поступку заштитити своје интересе, а у кривичном поступку агенцију Connect онемогућити да неовлашћено поставља аудио садржаје из наших програма на дигиталне музичке платформе.

Позивамо све ауторе и интерпретаторе који су закључили уговоре са агенцијама Connect и EMDC Network да закључе директне уговоре са Радио-телевизијом Србије, којима би њихова права била у потпуности регулисана.

У супротном, РТС неће моћи да поставља музичке садржаје са њиховим делима на дигиталне платформе, због чега ће највећу штету претрпети аутори, интерпретатори и шира јавност.

Контакт РТС: тел. +381 11 6551201; имејл: digitalnaprava@rts.rs

Више у видеу на линку

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара