Читај ми!

Злочин у Штрпцима – 31 годину касније

Навршава се 31 година од отмице двадесет путника из воза на релацији Београд–Бар, на железничкој станици Штрпци. Отето је 18 људи бошњачке националности, један Хрват, сви су били држављани СРЈ, и једно Н.Н. лице. Сви су убијени. У Пријепољу је положено цвеће на спомен-обележје жртвама.

На данашњи дан, 1993. године, припадници српских паравојних јединица под командом Милана Лукића отели су групу путника из воза 671 на релацији Београд–Бар, на железничкој станици Штрпци.

Отето је и убијено 18 људи бошњачке националности, једно хрватске, сви су били држављани СРЈ, и једно Н. Н. лице.

У фискултурној сали локалне основне школе у Прелову су их претресли, одузели им новац и друге вредне ствари, а затим их претукли.

Заточеници су потом везани жицом, уведени у камион и одвезени у околину Вишеграда. У атару села Мушића побили су их Милан Лукић и Бобан Инђић. Најстарија жртва је имала 59, а најмлађа 16 година.

У Пријепољу, поред старог моста на Лиму, 2009. године је откривено спомен-обележје жртвама отмице.

На белом мермерном камену у облику традиционалног муслиманског надгробног споменика нишана исписана је порука: "Ко у овој земљи заборави 27. фебруар 1993. и станицу Штрпци одустао је од будућности."

У Бијелом Пољу, у фебруару 2016. постављен је споменик у облику муслиманског надгробног споменика посвећен жртвама те отмице.

Положено цвеће на спомен-обележје пријепољским жртвама

У дану сећања на њих, 31 годину касније, председник пријепољске општине примио је родбину невино настрадалих деветоро Пријепољаца, а тачно у 15 часова и 5 минута, у време отмице – положено је цвеће на спомен-обележје пријепољским жртвама у Шарампову.

За тај злочин је до сада осуђено 10 особа у Црној Гори и Босни и Херцеговини. Апелационо веће Суда Босне и Херцеговине потврдило је 29. августа 2023. године првостепену пресуду којом су седморица бивших припадника Војске Републике Српске осуђена укупно на 91 годину затвора. 

Виши суд у Београду изрекао је укупно 35 година затвора за четири оптужене особе. Апелациони суд у Београду је 30. новембра 2023. године донео решење којим је укинуо првостепену пресуду за злочин у Штрпцима и предмет вратио на поновно поступање.

петак, 17. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара