Положен камен темељац за нови објекат у оквиру "Торлака"

У оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак ", положен је камен темељац новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности. То ће бити прва таква лабораторија у Србији. Mинистарка здравља Даница Грујичић рекла је да је ово почетак враћања старе славе "Торлаку" и да је вакцинална сувереност подједнако важна као и политичка.

Важан значајан тренутак за нашу земљу, за наше здравство и пре свега за здравље наших грађана у будућности. Пре неких сати времена положен је камен темељац за почетак изградње новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијама и једном од најсевременијих који ће Србија коначно добити.

Вредност радова је 12 милиона евра. Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да је предвиђени рок фебруар следеће године.

"Битно је да ћемо добити лабораторију каква не постоји у региону, лабораторију која нам пружа потпуну независност у идентификацији узрочника одређених инфективних болести“, рекла је министарка.

Према њеним речима, ово је почетак враћања старе славе "Торлаку“.

"Славе која је неодговорним поступањем политичара дошла до тога да малтене престане са комплетном производњом и дијагностиком. Међутим, некако вратили су се људи који знају да раде, ту су младе снаге у које треба да имамо сви пуно, пуно поверења“, рекла је Грујичић.

Истакла је да морамо многе производне погоне да осавременимо, морамо неке нове да саградимо, неке старе да срушимо, али ово је обнова "Торлака“.

"Мислим да је обезбеђивање вакциналне суверености једнако важно као обезбеђивање политичке суверености“, истакла је министарка.

Напоменула је да што се тиче Торлака и производње, оно што даје наду, то су пре свега људи.

"Значи опет су људи најважнији, ту су људи који знају и да раде дијагностику, то су људи који знају да производе вакцине и у њих морамо имати пуно поверење, наше је да им обезбедимо одговарајуће услове и одговарајућу апаратуру“, каже Грујичић.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво