Читај ми!

Вукомановић: Двоје деце оболело од великог кашља на Институту за мајку и дете

У овом тренутку грип, респираторне инфекције, велики кашаљ, мале богиње пуне педијатријске ординације. Заменик директора Института за мајку и дете Владислав Вукомановић, наводи за РТС да се у тој установи на одељењу за лечење плућних болести налазе два детета оболела од великог кашља и према његовим речима у добром су стању.

Владислав Вукомановић наводи да су деца прошла доста тежак период, те да су била на вентилацији.

"Тренутно су два детета са великим кашљем овде на нашем одељењу за лечење плућних болести, у добром општем стању су и прошла су доста тежак период на механичкој вентилацији, али сада је то значајно боље", наводи Вукомановић.

Указује да је сада затишје великог кашља и изражава наду да ће тако и остати.

Вакцинација против великог кашља је обавезна, почиње у другом месецу живота, у неколико доза и завршава се све пред полазак у школу.

Потврђен још један случај малих богиња

Потврђен је још један случај малих богиња у нашој земљи. Оболело је једногодишње дете које је невакцинисано и које је било у Румунији. Тако се број оболелих повећао на 17.

У Београду, где је и пријављена епидемија, оболелео је 14 особа, а три у Војводини.

Када је реч о малим богињама, Вукановић је рекао да су у протекла два месеца имали три болесника која су прегледана у њиховој педијатријској пријемној амбуланти узраста два, шест и 15 година.

"Једна од њих је имала упалу плућа, лечена је на Инфективној клиници, друга два су враћена кући, предузете су све одговарајуће мере да се збрине сам болесник, али и његова околина", наводи др Вукомановић.

Како спречити ширење инфекција

Родитељима саветује да се придржавају савета својих педијатара из домова здравља, и да се придржавају календара вакцинације.

"Саветујем им да вакцинишу своју децу редовно, да свакако прибегавају оним општим мерама неширења заразних болести, прање руку, избегавање велике густине смештаја итд. То је оно основно што ће у извесној мери спречити ширење ових инфекција", поручио је др Вукомановић.

среда, 17. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво