Читај ми!

Свечана академија поводом обележавања 220 година битке код Дрлупе

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић поручио је у Сопоту на Свечаној академији поводом обележавања 220 година битке код Дрлупе, од када датирају корени полиције у Србији, да је српски народ слободарски народ, што је доказао кроз векове свог трајања и постојања јер је слободу, као своју највећу вредност, устанцима освајао или ратовима бранио од разних освајача.

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић рекао је да су на данашњи дан 1804. године, наши устаници првом битком код Дрлупе, недалеко од Сопота, храбро и непоколебљиво, предвођени Kарађорђем, почели Први српски устанак.

"И будућим поколењима одржали историјску лекцију да је слобода довољно вредан добитак који треба бранити по сваку цену и за који вреди положити живот“, поручио је министар Гашић.

Наводи и да се данас обележава 220 година од када су настали први корени српске полиције.

"Осим што су устанком освајили слободу, наши преци су имали још један важан задатак – да вршећи прве функције полицијских власти успоставе и одрже ред на ослобођеним територијама, све док није основано Министарство унутрашњих дела, које је предводио Јаков Ненадовић, један од вођа Првог српског устанка“, рекао је министар Гашић.

Министар Гашић је уручио 22 златне медаље за посвећеност служби и златне медаље за храброст, као и грифоне полицијским службеницима за остварене изузетне резултате у обављању полицијских послова, очувању и унапређењу безбедности у току 2023. године, у категоријама за најхрабријег, најпосвећенијег полицијског службеника, као и за омиљеног колегу.

Такође, министар Гашић доделио је и признање највишег степена МУП-а - новоуспостављено одличје "Звезду Јакова Ненадовића“ полицијским службеницима за изузетан допринос и постигнуте резултате у области унутрашњих послова, одбране и безбедности.

Помоћник директора полиције и начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић, након што му је додељено одличје "Звезда Јакова Ненадовића“, у име награђених поручио је да су припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије вредним радом и залагањем омогућили да данас сви грађани Србије живе сигурно и безбедно.

Председник Градске општине Сопот Живорад Милосављевић, којем је министар Гашић доделио плакету Министарства унутрашњих послова, поручио је да су грађани Сопота изузетно почаствовани што Министарство унутрашњих послова у овом месту обележава 220 година од Првог српског устанка.

Након Свечане академије, грађани Сопота су имали прилику да погледају тактичко-технички збор у којем су полицијски службеници приказали опрему и технику коју користе приликом извршавања свакодневних задатака.

Такође, пре одржавања Свечане академије, министар унутрашњих послова Братислав Гашић и министар безбедности Босне и Херцеговине Ненад Нешић положили су ловоров венац на спомен-обележје у знак сећања на војводу Јанка Катића, једног од вођа Првог српског устанка.

среда, 17. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво