Читај ми!

Изложба у ЕУ центру поводом две године од почетка рата у Украјини

Отворена је изложба 22 фотографије у ЕУ центру које приказују хуманитарну помоћ коју су ЕУ и Србија упутиле Украјини како би се ублажиле последице рата. Отварању изложбе присуствовали су премијерка Србије Ана Брнабић и шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Европска унија, њене државе чланице и европске финансијске институције су до сада обезбедиле свеобухватну подршку Украјини и њеном народу у вредности од преко 88 милијарди евра, укључујући и помоћ држава чланица ЕУ које су обезбедиле привремено уточиште за четири милиона украјинских избеглица од почетка рата, наводе у ЕУ центру.

На основу одлуке о пружању привремене заштите расељеним лицима која долазе из Украјине, Влада Србије је у 2022. години издвојила око 98 милиона динара, а у 2023. години око 118 милиона динара.

Такође, упутила је донацију од три милиона евра за помоћ деци и расељеним лицима унутар и ван Украјине, кроз УН систем и донирала два санитетска возила у вредности од 300.000 евра, као и електро-енергетску опрему од изузетног значаја за подршку украјинском електро-енергетском сектору, наводе у ЕУ центру.

Премијерка Србије Ана Брнабић поручила је да Украјина може да рачуна на помоћ и подршку Србије јер нам је “Украјина пријатељ, а украјински народ - братски народ".

"Трудили смо се да помогнемо колико год можемо у ове две године и кроз директну финансијску помоћ од три милиона евра које смо донирали за децу Украјине и још 1,5 милиона евра за интерно расељене", рекла је Брнабићева.

Шеф делегације Европске уније у Србији Емануеле Жиофре рекао је да рат у Украјини није рат Запада против Истока, већ напор да се успостави мир након напада једне земље на суседа, а да се данашњом изложбом ставља акценат на обичне људе који пате због руске агресије.

Жиофре је навео и да у ЕУ данас живи око четири милиона Украјинаца, а многи од њих су, каже, нашли уточиште у земљама чланицама ЕУ.

недеља, 28. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво