Ротари Дистрикт Србија и Црна Гора обележио 119. година постојања Ротари Интернационале

Ротари Дистрикт Србија и Црна Гора прославио је свечаним скупом у хотелу "Kраун Плаза", 119. година од оснивања Ротари Интернационале.

На позив гувернера Ротари Дистрикта Србија и Црна Гора Александра Радојичића, свечаности је присустовао као посебан гост и актуелни председник Ротари Интернационале Гордон Мекланли. Ова прослава је окупила преко четири стотине гостију, чланова и пријатеља Ротарија.

Том догађају су присуствовали и представници Владе и Скупштине Републике Србије, престолонаследник Александар и принцеза Kатарина Kарађорђевић, директор мисије Ју-Ес-Ејд у Србији Тод Ендрус, представник ЕУ мисије у Србији, представници дипломатског кора, фондација, бизнис клубова и других организација, јавне личности.

На скупу су били и представници 19 држава међу којима су и они из Грчке, Мађарске, Румуније, Бугарске, Словеније, Хрватске, Северне Македоније.

Председник Ротари Инернационале Гордон Мекланли је захвалио на топлом гостопримству и истакао да је то једна велика међународна организација са 1,4 милиона чланова у 140 земаља света и "својим деловањем чини да свет постане боље место за живот“.

Мекланли је рекао да први пут борави у Србији како би се уверио у начин функционисања овдашњих Ротари клубова и како реализују своје хуманитарне пројекте, посебно оне у локалним заједницама, где треба да побољшају живот људи.

"Kроз својих осам авенија деловања бавимо се одржавањем мира у свету и решавањем конфликата, здрављем мајки и деце, обезбеђивањем чисте воде, описмењавањем, економским развојем локалних заједница, превенцијом и спречавањем болести и екологијом", навео је Мекланли.

Истакао је да је ове године посебан фокус на ментално здравље. "Препознали смо да је метално здравље у свету пред изазовима и да треба унапредити институције за негу металног здравља,“, додао је Мекланли.

Гувернер Ротари Дистрикта 2483 Србија и Црна Гора Александар Радојичић је нагласио да највећи број пројеката усмерен на образовање младих, међународну сарадњу и промоцију мира, као и на здравствену првенцију.

"Стални фокус ће бити и на менталном здрављу, оснаживању жена, као и на подршци једнакости различитости и инклузији. То свакако додатно осветљава наш ротаријански пут и обавезује на савестан, одговоран и пожртвован рад који ће увек бити усмерен ка стварању правих вредности и пружања помоћи тамо где је потребна, јер време у коме живимо је врло изазовно“, рекао је Радојичић.

Мекланли је током своје посете Србији био гост на такмичењу у програмирању и управљању дроновима у ОШ "Милош Црњански" у Београду, присуствовао утакмици кошаркаше у колицима између Црвене Звезде и Софије Балкана.

Председник Ротари Интернационале имао је састанак и у Министраству спољних послова и био гост у Белом двору где се упознао се са историјом, заоставштином и културним наслеђем Србије.

Мекланли је отворио и изложбу под називом "Ротаријанци - друштвена елита у Србији (1928-1941.)" у Музеју књиге и путовања на Бањици.

Био је гост и РТС-а где је говорио о раду Ротари клуба у свету и утисцима о посети Ротари Дистрикту Србија и Црна Гора.

петак, 12. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво