Читај ми!

Западни Балкан тема НАТО самита - Црна Гора спремна да унапреди војну сарадњу са Србијом

У Бриселу је одржан састанак министара одбране земаља чланица НАТО-а. Главна тема била је војна помоћ за Украјину. Међутим, било је речи и о Западном Балкану. Министар одбране Црне Горе Драган Краповић каже за РТС да је званична Подгорица спремна да унапреди војну сарадњу са Србијом.

Западни Балкан важан је за НАТО који подржава решавање несугласица дијалогом, поручено је из Брисела. После савезништва у НАТО-у и пута ка Европској унији за Црну Гору је трећи приоритет регионална сарадња укључујући и односе са Србијом као пријатељском земљом.

То је за РТС у Бриселу рекао министар одбране Црне Горе Драган Краповић.

"Србија није чланица НАТО-a, она има неки свој неутрални пут. Ми поштујемо те одлуке и заузврат очекујемо да се поштују одлуке Црне Горе. И с моје стране апсолутно спремност за продубљивање и сарадњу у више области. То су пре свега војна медицина, АБХО и неке друге области. И што се тога тиче Србија куца на отворена врата и постоји апсолутна спремност", рекао је Краповић.

Званичници НАТО-а истакли су значај одржавања стабилне ситуације на Западном Балкану. Како су  рекли за РТС, Србија је кључна земља за стабилност региона. Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг истиче да је дијалог Београда и Приштине под окриљем Европске уније, најбољи пут за решавање косовског питања.

"Као резултат напада и насиља које смо имали прошле године на Косову, НАТО је повећао своје присуство. Мисија КФОР-а је ту да створи безбедно и сигурно окружење за све заједнице. Довели смо појачање од готово 1.000 војника како би могли да испунимо и одржимо мандат који смо добили од Уједињених нација", рекао је Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг.

Главни закључци састанка министара одбране земаља чланица НАТО-а ипак су везани за Украјину. Донета је одлука о изградња фабрике артиљеријске муниције у Немачкој, отварање центра за обуку пилота авиона Ф-16 у Пољској, интензивна производња дронова и појачана испорука муниције украјинској војсци.

среда, 15. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара