Читај ми!

Милош Брацановић – лекар који је у Србији извео прву операцију карцинома панкреаса комплексним хируршким захватом

Доктор Милош Брацановић срце јавности освојио је када је са тимом спасио живот шездесетседмогодишњој жени оболелој од карцинома панкреаса. То је био први пут да се ЕплБај процедура применила у нашем здравству. Знање је стицао и у Србији и у иностранству. Отац је троје деце.

Хирург Ургентног центра Универзитетског клиничког центра Србије др Милош Брацановић у сали проводи много времена, годишње уради више од 200 операција.

Недавно је оперисао трудницу којој је одстрањен огромни малигни тумор на јетри, а крајем прошле године и једној 67-годишњој Миљи и такође је спасио живот.

То је било први пут да је једна таква операција урађена у Србији, и ради се у тек неколико европских и светских центара. Интервенција је трајала чак шест сати, изведена је у новој сали Ургентног центра са најсавременијом опремом и мултидисциплинарним тимом лекара на челу са хирургом др Милошем Брацановићем.

"Ми сваки дан радимо, тако да се на неки начин тако и припремамо. Битно је да имате знање, хируршку технику и на крају оно што је најбитније – тим људи који то може да изведе. Ми смо се уклопили, нисмо превише оклевали с обзиром да је налаз био такав какав је био, да је операција била једини излаз и решење", каже др Брацановић.

Претходно је са радиолошком службом урађена радиолошка процена, те су уз једну процену коју су урадили, имали могућност да сведу постоперативне компликације на минумим.

"Пре операције разговарали смо са пацијенткињом, предочили јој све могуће компликације, она је пристала на операцију коју смо ми извели и на обострано задовољство, тиме смо завршили ту једну, да кажем, озбиљну процедуру", наводи др Брацановић.

Шта је ЕплБај и код којих пацијената се изводи

ЕплБај процедура је операција која се изводи у врло малом броју, а и за светске центре је раритет. Изводи се код пацијената са узнапредовалим карциномом тела панкераса, и који је захватио и главно целијачно стабло, одакле полазе артерије које исхрањују јетру, желудац, слезину и панкреас, и углавном ти пацијенти нису имали даљу перскептиву у лечењу.

Напомиње да је највећи ризик за панцијеткињу после операције било то што је могло да дође до отказивања јетре.

"И управо та процедура јесте посебна у томе, зато што се на тај начин ваде фактички две трећине панкреаса, слезине, желудац, вади се и то артеријско стабло које у суштини битно, оно исхрањује и јетру, тако да је највећа могућа компликација после процедуре да дође до отказивања јетре. Она се добро опоравила и то је оно што је битно", каже др Брацановић.

Операција је изведена у новој сали Ургентног центра са најсавременијом опремом и мултидисциплинарним тимом лекара.

"Поред тима који може да изнесе ову процедуру, неопходна је и апаратура, интензивна нега, тимови гастроентерологије, интервентне гастроентерологије, радиологије. Ми све то имамо и тако да је с тим много лакше и комфорније. И то јесте процедура за центре као што је овај, који је у потпуности оспособљен за такве врсте процедура што смо ми доказали и показали", каже др Брацановић.

Усавршавао се у свету, одлучио се да живи и ради у Србији

Млад, а иза њега је већ доста искустваДоктор Милош Брацановић је био на усавршавању у иностранству, одлучио се да ипак живи и ради у Србији.

"Па сад млад је релативан појам, али драго ми је да сам претходно време искористио за усавршавање, радио у иностранству и да сам тиме стекао неопходно знање и усавршио хируршку технику да би могао да изведем ове процедуре. Иначе, по старосним годинама и по годинама рада већ су то зреле хируршке године када би требало да предстоји најбоље време за рад", каже др Брацановић.

Указује да што се тиче хирургије, ту морате да радите на више поља, просто, да бисте добили, адекватан циљ.

"У суштини да се бавимо овом патологијом. Да проширимо тим и да едукујемо и остале људе да могу да приступе и да се баве овом врстом патологије. Тако да, то је дефинитивно један од циљева", каже др Брацановић.

Отац троје деце

Доктор Милош Брацановић је отац троје деце, на питање какав је он приватно, шта воли, шта стиже одговара: "Мало шта. Породица у суштини, али то је то. Мало, посао углавном и то је то. За сада нема претераних неких трећих опција".

Планови постоје, за њих је, како каже, неопходно да се склопе неке коцкице.

"Надам се да ћемо имати разлога и да се видимо у будућности. На обострано задовољству", поручио је др Брацановић пре него што је кренуо у нове радне победе и спасавање живота.

петак, 10. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара