Читај ми!

Спектакуларни ватромет у Београду и другим градовима, 500 дронова обојило небо српском заставом

Целодневна прослава Дана државности завршена је истовременим ватрометом у градовима широм Србије и Републике Српске. Почетак ватромета означило је 500 дронова који су, правећи тробојку, са Калемегдана стигли до Куле Београд.

Србија обележава Дан државности у знак сећања на два датума - 15. фебруар 1804. када је Карађорђе подигао први српски устанак и на 1835. када је донет први Устав Кнежевине Србије – Сретењски.

Широм Србије полагањем венаца, државним церемонијама и академијом обележен је државни празник који се обележава од 2002. године.

Са централне церемоније у Орашцу поручено је да борба за слободу српског народа и даље траје.

Целодневна прослава завршена је истовременим ватрометом у градовима широм Србије и Републике Српске.

У Београду је 500 дронова извело кореографију трасом дужом од 750 метара речног тока. Кренули су са Калемегдана у 20.25, а заустављањем код Куле Београд, формирали су облик и боје српске заставе, и тиме означили почетак ватромета.

Ватромет у трајању од шест минута и 52 секунде, истовремено је почео у Београду код Куле Београд, са Петроварадинске тврђаве у Новом Саду, у Нишу са зидина Тврђаве, Крагујевцу поред реке Лепенице у близини Старе скупштине и Старе цркве, и у више градова у Републици Српској, међу којима су Бањалука, Приједор, Добој, Источно Сарајево, Требиње, Зворник, Бијељина, Нови Град.

Током данашњег празника различитим догађајима представљане су важне историјске личности и њихова дела. Тако су, рецимо, на више места у центру Београда приказани холограми оних који су оставили траг у науци и уметности. Свако ко је вечерас прошао Кнез Михаиловом улицом могао је да од Николе Тесле, Саве Шумановића и Надежде Петровић чује најважније ставке из њихове личне и радне биографије.

Осим централне државне церемоније у Орашцу, Дан државности обележен је и церемонијама на Опленцу и у Крагујевцу.

субота, 22. јун 2024.
28° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије