Читај ми!

Хоће ли Зрењанинци напокон добити чисту воду

Завршен је пробни рад Постројења за пречишћавања воде у Зрењанину. Из компаније "Метито", која је добила концесију на управљање Постројењем за пречишћавање воде, најављују да следи завршна фаза грађевинских радова, након чега ће постројење почети свој рад у пуном капацитету.

Претходна два месеца Зрењанинци су у водоводној мрежи имали пречишћену воду. Није била за пиће, али су прве анализе у лабораторијама "Водовода" и Завода за јавно здравље охрабрујуће.

"Прве анализе пречишћене воде су показале да је вода без боје и мириса, да су смањени арсен и ортофосфати, док се гвожђе налази практично у границама дозвољених вредности", каже Предраг Рудан, директор Завода за јавно здравље Зрењанин.

На локацији Фабрике воде је и даље градилиште. Следи последња фаза радова. То подразумева још један период са такозваном сировом водом у водоводним цевима.

"Постројење треба да се искључи са водоводне мреже. Водоснабдевање ће поново преузети Јавно комунално предузеће, а када ми завршимо са рехабилитацијом постојећег постројења, поново се враћамо на водоснабдевање преко фабрике", истиче Алексанадар Савин, директор постројења за пречишћавање воде.

Упоредо са радовима на постројењу, "Водовод" и Град Зрењанин уз помоћ покрајинске и републичке владе уложили су више од 580 милиона динара у модернизацију мреже.

"Као резерву бушићемо шест нових бунара ове године и настављамо радове на аутоматизацији изворишта. Наредних месеци завршавамо замену 20 километара водоводне мреже у граду која је стара више од 50 година", објашњава Синиша Гајин из ЈКП "Водовод и канализација".

Инвеститор компанија "Метито" ће у фабрику воде уложити најмање 18 милиона евра. Уговор предвиђа да ове године потече чиста вода.

"Уверен сам да ће да испуне уговорне обавезе, а као и до сада када је овај пројекат у питању, све што смо радили радили смо са циљем да грађани Зрењанина добију исправну воду, а не зарад политичких поена", поручује Симо Салапура, градоначелник Зрењанина.

Због повећаног нивоа арсена пре 20 година одлуком санитарне инспекције забрањена је употреба воде у Зрењанину. Да би се укинула забрана сви параметри пречишћене воде морају бити испод граничних вредности које предвиђа Правилник.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво