Литијум поново узбуркао страсти у Горњем Јадру - ко ће попустити

Две године након што је држава зауставила пројекат "Јадар" поново су покренуте дискусије о налазишту код Лознице : еколошки активисти поручују да рудника неће бити, а "Рио Тинто" позива на јавни дијалог.

После готово две деценије развоја, пројекат "Јадар" за Србију технички и правно више не постоји. Ипак, на месту где су откривене залихе литијума довољне за производњу милион електричних аутомобила годишње, у Горњем Јадру, и даље се полемише - за и против рудника.

"Ми сматрамо да је будућност света вода, ваздух, храна, ко то буде имао биће богат. Главни проблеми око рударања литијума у долини Јадра јесу многе непознанице", каже Златко Кокановић из Удружења "Не дамо Јадар".

Милан Жикић, саветник за локалне комуникације Пројекта "Јадар", наводи да су неколико пута поновили и јавно се изјаснили да пројекат може безбедно и одрживо да се оствари у Србији.

"Имамо сва пројектна решења којима можемо да докажемо", рекао је Жикић.

За потребе рудника који је требало да заузима 387 хектара, компанија је већ откупила 51 домаћинство од 52. Доборовољно је пресељено више од стотину педесет људи.

"Продали смо 51 ар земље, више не могу да радим и зато смо одлучили да одемо", каже Добрина Филиповић из Брезјака.

Звонко Кокановић из Недељица истиче да његово имање није на продају, јер од њега живи и издржава породицу.

Могуће последице по животну средину

Подземна експлоатација литијума не значи да би мештани морали да престану да се баве пољопривредом, тврде у "Рио Тинту". Какав би био квалитет тих производа и последице по животну средину - то је оно што брине многе становнике Горњег Јадра.

"Сматрам да рудник би много допринео овом крају. Ако се отвори рудник он се не може отворити каубојски, он се мора отворити уз поштовање неких норми", каже Драган Томић из Брезјака.

Са друге стране, његов земљак Небојша Петковић, указује да би то значило девастацију комплетног простора и уништавање културног наслеђа.

"Као локална самоуправа подржавамо пројекат који вишеструко може да допринесе развоју не само Лознице, већ и Западне Србије, али ћемо као и Влада Србије инсистирати на примени свих неопходних законских норми", каже градски менаџер Дејан Сталовић.

"Рио Сава" не одустаје од инвестиције

У "Рио Сави" кажу да поштују законе Србије, али од инвестиције вредне 2,5 милијарди евра не одустају.

"Оно што смо ми до сада успели да закључимо јесте да сви негативни утицаји или сви потенцијални утицаји уопште на животну средину или здравље људи могу бити или неутралисани или умањени", каже Милан Жикић, саветник за локлане комуникације пројекта "Јадар".

У пројекат "Јадар" до сада је уложено скоро 500 милиона долара. И у другим европским земљама се истражује литијум, али готово свуда ти пројекти наилазе на отпор.

Тренутно се литијум експлоатише само у једном старом руднику у Португалији, а Немачка се припрема за његово одвајање из термалних вода.

среда, 29. мај 2024.
19° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије