Нова рута мигранте води у западну Србију, жандармерија на улицама

Од 27. октобра 2023. године, Министарство унутрашњих послова организује посебне штабове који ће се борити са нерегуларном миграцијом. Најновији је формиран у Малом Зворнику. Циљ је, после севера и југа земље, сузбијање нерегуларних миграција на западу Србије.

У години у којој се навршила деценија мигрантске кризе, после севера и југа земље, на ред је дошао и запад. И тамо полиција појачано ради на сузбијању ирегуларних миграција на територији Малог Зворника, Љубовије, Лознице и Бање Ковиљаче.

Заменик начелника Управе граничне полиције и руководилац штаба у Малом Зворнику Бранислав Шалипуревић каже да су на терену свакодневно припадници Жандармерије, Управе граничне полиције и Управе саобраћајне полиције.

"Ту су и припадници полиције опште надлежности који, сви заједно, спроводе контроле ирегуларних миграција кретања и њихових рута, и уверени смо да ће то допринети осећају безбедности грађана и њихове имовине на овом простору", каже Шалипуревић.

Штабови око Дрине и добро искуство са севера земље

У ишчекивању илегалног преласка границе, мигранти своја склоништа најчешће траже у напуштеним објектима, или у викендицама, због чега су често приговарали и мештани. Последњи сукоб међу мигрантима догодио се у марту прошле године, крај пута Лозница-Бања Ковиљача, а за епилог је имао убиство једног Авганистанца.

"Приликом пресецања руте према Суботици, рута је кренула према нашем округу и према ове три локалне самоуправе", каже начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић.

Упућени подсећају да је појачано присуство полиције на граници са Мађарском углавном било усмерено на борбу против кријумчара, који су се оружано сукобљавали.

"Миграције и даље интезивне"

Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила каже да миграција која је ишла ка северу сада иде ка Босни и Херцеговини.

"Она је интезивна, и у том смислу присуство полиције има за циљ да се избори са њом – али подсетићу да је то јако тешко на новом терену који је поприлично разуђен, а то је наша граница са Босном, да се за кратко време, и у присуству полиције нешто постигне. Просто, миграција код нас и даље долази и она није заустављена", истиче Ђуровић.

Претходно су формирани штабови у Суботици, Димитровграду и Прешеву, где МУП појачано ради са намером да спречи ирегуларну миграцију.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво