Родитељи убијених у Дубони, Орашју и "Рибникару" заједно на помену у "Алеји анђела" на Ташмајдану

Родитељи деце убијене у Малом Орашју и Дубони поставили венце цвећа и запалили свеће за убијену децу као и њиховог чувара Драгана испред улаза у ОШ „Владислав Рибникар“ саопштио је Српски филантропски форум.

Родитељи убијених у масовном убиству у Малом Орашју и Дубони одали су пошту убијенима у маскару у ОШ "Владислав Рибникар".

Испред школе су их дочекали представници породица Кобиљски, Влаховић, Мартиновић и Асовић док су се остали родитељи придружили у "Алеји анђела" на Малом Ташмајдану, где је засађено десет јапанских трешања за сваког пострадалог.

Заједно су дошли до клизалишта Ташмајдан, где је породица Аћимовић обележила Ангелинин 15. рођендан, девојчице која је тешко рањена 3. маја и преминула дванаест дана касније.

Клизалиште на Ташмајдану је било омиљено место забаве за Ангелину и њене другаре, па су ту дошли другари из школе, наставници и пријатељи.

Пуштено је 19 балона с именима убијених и с порукама деци и младима да никада неће бити заборављени.

"Сећање на Ангелину и све друге, у тој мери је живо да се на оваквим сусретима осећа њихово присуство, не само кроз пригодне приче и анегдоте, већ и кроз неизмерну љубав која се пробија кроз непреболну тугу", наводи се у саопштењу Српског филантропског форума.

Посета је организована и у знак подршке родитеља једних другима, посебно због тренутака које доживљавају у судским процесима.

"Најчешћа тема разговора родитеља била је суђење које је почело у Београду и потврда оптужница за убиства у Малом Орашју и Дубони. наводи се у саопштењу. Опште незадовољство начином на који је почело суђење у Београду, брине све родитеље, а посебна брига везана је за предстојеће суђење у Смедереву, јер се претпоставља да неће бити под довољном пажњом јавности", наводи се у саопштењу које потписује Веран Матић, председник Српског филантропског друштва.

Српско филантропско друштво наводи да су свакодневни проблеми са којима се суочавају родитељи, када је реч о егзистенцији и недостатку трајне подршке државе – неизбежна тема, али да родитељи избегавају да говоре о томе, не желећи да изгледа да их неко због тога сажаљева.

"Зато је веома важно да држава одмах реагује тако што ће се установити пресек проблема с којима су суочене породице убијених и рањених, како би се израдио план трајне подршке и како њихова егзистенција не би била под знаком питања", пише у саопштењу.

Апелује се да бројни рањени добију посебну бригу и негу јер је сложеност повреда таква да је изузетно важан директни и стални приступ здравственој подршци и да се обезбеди примерени животни стандард, угрожен због недостатка прихода после тешког рањавања.

Пре три месеца, родитељи убијених у „Рибникару“ посетили су Дубону и Мало Орашје, сваки гроб, места злочина, и са родитељима убијених младих успоставили пријатељство које се наставило кроз редовну комуникацију.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара