Данас су Часне вериге – не раде се тежи послови, верује се да почиње лепше време

У хришћанству има посвећених ствари које се поштују, у њих спадају и Часне вериге. То су окови којима је Свети Петар био окован. Овај дан неке породице славе као крсну славу, као што неки славе Часни крст.

Славе се данас Окови, вериге Светог апостола Петра у које га је, прогањајући хришћане, оковао Ирод и који су спале саме од себе када се појавио анђео. Врховни апостол Петар одмах је изашао из тамнице и отишао у друге крајеве да проповеда реч Божју.

Јерусалимске вериге хришћани су тајно узели и предавали с колена на колено четири века после чудесног Петровог избављења.

Верује се да имају велику исцелитељску моћ и да лече све болести. Данас се чувају у Цркви Светог Петра у Риму.

Часне вериге, које се у народу различито називају Верижице, Верижњаци, Kуке и вериге, углавном су светковане због ватре, да не бије гром у стоку и дом, да се не запали и не сагори летина, да се деца не опрже ватром.

По народном обичајном календару, овога дана привезују се кућне вериге да би се зверима свезале чељусти. Не раде се тежи послови, али ваља радити кућне послове.

Празнује се и да не буде куге. Да би стока напредовала, сточари пре зоре захвате неначету воду на извору и њоме прскају стадо. Ратари то исто раде са житом у кошу. Не шије се одело, да не би онај ко га носи погинуо од грома. Верује се и да од данас почиње блаже време.

субота, 01. јун 2024.
29° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије